Share |

Venerologická poradna

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.
 
Otázka:
"Dobrý den, Mám krátký dotaz. Absolvovala jsem vyšetření na urologii, před týdnem, kde mi sestra odebirala stěr z moč.trubice. Byla jsem v ordinaci asi 30 minut, za tu dobu sestra omakavala telefon, brala vzorky moči od jiných pacientů a všeobecně sepisovala a probírala různé jiné vzorky, pak stejnými rukavicemi sahala na mě. Chtěla bych prosím vědět, jestli je možné mě takto čímkoliv nakazit, vzhledem k tomu, že zdraví lidé k ním tedy nechodí? Podotknu, že všechny výsledky jsem doteď měla negativní. Děkuji. Prosím o rychlou odpověď."
 
Odpověď:
"Dobrý den mladá paní, myslím, že dotaz by jste měla spíše vznést na adresu urologické ambulance, kde Vás vyšetřovali. Já si myslím, že každá ambulance provádí vyšetření za sterilních podmínek dle hygienického řádu, ale relevantní odpověď na tento konkrétní dotaz Vám musí dát zaměstnanci té ambulance. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Pan Doktor moje riziko spocivalo v prstovani jednej zeny kde som mal obidve prsty vo vagine. Do 8 dni po tomto rizikuvsa ma na prstoch urobilo toto bolelo to a hoji sa to chrastou , moze to byt spalene od cementu? Ked som pred par dnami robilbs omietkou a zarabal ju pravoy rukou prasok asi podrazdil kozu ale nie som si isty a ako zliezla koza palilo to a. Bolelo dakujem za odpoved, mozete mi prosim odpovedat sem na tenro mail? Dakujem pekne foto prikladam"

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, podle přiložených fotografií se nejspíše jedná opravdu o dermatitidu z podrážděné kůže cementem. Přenos sexuálně přenosné infekce z vaginy rizikové partnerky na prsty ruky je nepravděpodobný, může se však jednat o herpetickou infekci, kde by odstup od rizikového kontaktu odpovídal. V každém případě by bylo vhodné, aby jste se s tímto nálezem dostavil do ambulance kožního lékaře, který rozhodl o léčbě i eventuálním vyšetřovacím postupu. MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den pane doktore. Mám dotaz. Zhruba před sedmi lety mi byli zjištění chlamydie v moči. Já i můj partner jsme se přeléčili antibiotikami a následně opakovaná vyšetření už byli negativní. Teď se mi stala nepříjemná věc za kterou nejsem hrdá. Měla jsem pohlavní styk že svým milencem. On přišel s tím že mu byli zjištění chlamydie. A nasadili mu antibiotika. Já jsem zatím na testech nebyla. Chystám se tam příští týden. Chci se zeptat je možné že bych ti chlamydie měla stále v sobě já a byla tak přenašeč i když jsem neměla žádné příznaky? Děkuji za odpověď"
 
Odpověď:
"Vážená mladá paní, pokud, jste před sedmi lety byla adekvátně léčena antibiotiky citlivými na urogenitální chlamydiovou infekci a kontrola po léčbě byla negativní, tak se netrapte tím, že by jste byla přenašečka a nakazila nyní svého milence. Urogenitální chlamydiové infekce jsou druhou nejčastější pohlavně přenosnou infekcí na světě a její výskyt v České republice je opravdu velice častý. A bohužel jsou až z 80% bez klinických příznaků, zejména u žen. Takže t.č. může být pro Vás zdrojem Váš milenec a určitě se nerozpakujte a vydejte se na testování, nejlépe na spádovou venerologii. Jen buďte raději 14dní od osledního styku s milencem, aby jste nebyla vyšetřována v inkubační době, která u urogentálních chlamýdií činí právě 14dní. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den, jedná se o balanopostitidu nebo mykozu penisu? Případně jaký je rozdíl mezi mykozou a balanopostitidou?Co je huře léčitelné?"
 
Odpověď:
"Vážený pane, balanoposthitis je obecný termín pro onemocnění zevního genitálu muže, tedy předkožky i žaludu a jedním z nejčastějších příčin tohoto onemocnění je kvasinková infekce, neboli mykóza penisu. Jedná se o zvýšení koncentrace canididy abicans i jiných kvasinek na sliznici a kůži penisu. Příčin je mnoho (nošení nevhodného neprodyšného spodního prádla, mytí penisu mýdlem, stresové zatížení, výrazné zapocení, sex s partnerkou, která se léčí pro mykózu pochvy atd). K léčbě je třeba navštívit spádového venerologa nebo kožního lékaře. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den. Mám u uzdičky penisu 6 malých útvarů. Nejspíše jde o HPV6. Rád bych se zeptal, jak se dají léčit, čí případně jaké jsou možnosti odstranění? A to nejlépe bez snížení citlivosti v daném místě po případném chirurgickém zákroku. Dají se odstranit přímo u vás? Či posíláte pacienta na chirurgii? Díky za případnou odpověď."

Odpověď:
"Dobrý den vážený pane, podle Vašeho popisu by se mohlo jednat o projev HPV infekce low risk - condylomata accuminata , přesně to však tvrdit nelze, jedině při návštěvě venerologické ambulance. Možnosti odstranění těchto kondylomat jsou různé, záleží na velikosti a množství. Možno řešit konzervativně (preparáty Wartec, Verrumal, Aldara) nebo odstranění tekutým dusíkem či podophylinem. Při velkém množství či rozsahu je nejefektivnější odstranění chirurgcky u orologa v lokální anestezii, snesení ostrou kyretkou. Celkově se doporučují preparáty na stimulaci imunity. Jak ale podotýkám, nelze predikovat nyní postup, pokud jsem nález neviděl. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.