Share |

Venerologická poradna

foto: pixabay.com

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy, v dalším díle venerologické poradny. Své otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. Vaše anonymita bude zachována.
 
Otázka:
"Dobrý den, navštívil jsem lékaře díky drobným bolestem v krku občasné píchnutí, nic strašného, polyká se mi výborně. Krevní obraz byl dobrý, CRP krev nízká myslím 14. Nález v krku jemně nateklé mandle jinak čisté hrdlo i ústa. Z kompletního výtěru krku (plná karta) vyšlo jen ojediněle streptotok. K návštěvě mně dohnal chvilkový záněť dásní u osmiček vzadu, který se zhojil do jedno dne po použití Paradontaxu extra. Bylo mi řečeno že angína to není, ale dostal jsem antibiotika Ospen 1500 - 30 kapslí. Beru je druhý den. Chtěl jsem se zeptat jestli by se eventuální mohlo jednat o hltanovou kapavku. Rizikové jednání bylo poslední týden v červnu. Potíže mi začali 3 týdny po tom. Já jsem byl aktivní při orálním sexu se ženou. Ted nevím jestli mám jít hned třeba například na venerologii či doužívat antibiotika. Jak dlouho musím počkat než půjdu na stěry přímo cílené na kapavku a chlamýdie z hrdla od dobrání antibiotik."
 
Odpověď:
"Vážený pane, děkuji za dotaz, Faryngeální kapavka může mít opravdu jen diskrétní klinické příznaky, občasné pobolívání v krku, pocit škrábání v krku, či nemožnost plného odkašlání. Běžným kultivačním vyšetřením ze stěru z krku se nepozná. Je potřeba vzhledem k rizikovému aktivnímu styku se dostavit na venerologii, tam vysvětlit svoje obtíže a nechat si provést výtěr z krku na urogenitální chlamýdie a a kapavku. Asi bych nyní již ten Ospen vysadil, počkal ovšem 14dní od ukončení léčby antibiotiky, aby díky nim nedošlo k falešné negativitě výtěru a potom vyrazil na testování. A na vyšetření se dostavil připraven, t.j ráno před výtěrem si nečistil zuby, nejedl, pil jen čistou vodu. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den, navštívil jsem obvodního lékaře s tím, že mě intenzivně bolí polykání na úrovni pod spodní částí hrudní kosti. Přes ORL, kde na nic nepřišli, jsem se dostal až na gastrologii, kde mi gastroskopií přišli na vřídky v jícnu, které však nejsou u žaludku (reflux), ale mírně výše, což prý nebývá obvyklé. Musím doplnit, že nemám žádné jiné příznaky infekce či čehokoliv jiného, nemám žádné jiné obtíže, teploty, atd. tj. cítím se úplně zdráv a po necelém týdnu se bolest při polykání snižuje tj. předpokládám, že se to hojí. Zaskočila mě však otázka lékaře, jestli jsem se za posledních 14 nevystavil rizikovému sexuálnímu chování. Pak mi došlo, že jsem 14 dní před prvními příznaky, měl sex s ženou - líbání, nechránění orální sex pouze ona mě a chráněný vaginální styk. Nemělo by jít o značně promiskuitní ženu (manžel a rodina), ale to pochopitelně nic nemusí znamenat. Vzorky byly poslány na rozbor, ale dotazy lékaře mě nedaly si něco přečíst o pohlavních chorobách a teď se obávám, zda jsem se nenakazil třeba kapavkou (faryngeální) či něčím obdobným. Děkuji za odpověď"
 
Odpověď:
"Vážený pane, děkuji za zajímavý dotaz. V každém případě Vás musím uklidnit, jícnovými varixy se infekce kapavkou neprojevuje, epitel jícnu není totiž pro kapavku vnímavý. Navíc, by jste musel provádět aktivní orální sex, tedy Vy partnerce..ne ona Vám Ovšem pasivním orálním stykem k nákaze pohlavní chorobou dojít teoreticky může, jde spíše o to, jak se dotyčná dáma jeví být riziková, nejspíše by však bylo vhodné se 14dní od rizikového styku, tj. po uplynutí inkubační doby, nechat se vyšetřit na spádové venerologické ambulanci na urogenitální chlamýdie a kapavku. tj. nejčastěji se vyskytující pohlavně přenosné infekce. S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka"
 
Otázka:
"Dobrý den, před pár dny se mi udělali kolem vaginy, zvenku na rozhraní velkých pysků a třísla, malé plošky (pár milimetrů v průměru), vypadá to trochu jako spálenina o koberec, zdá se, že chybí vrchní část kůže, trochu to mokvá, lehce svědí a dost bolí. Přes noc se na ploškách udělá tenoučký stroupek, ale přes den při pohybu to zase začne mokvat. Minulou sobotu jsem měla nechráněný pohlavní styk a mám obavy aby se nejednalo o nějakou pohlavní chorobu, ale nic podobného jsem nenašla. Prosím o radu co by to mohlo být a kam s tim zajít. Zda na gyndu nebo kožní. Mockrát děkuji a přeji pěkný den. PM"
 
Odpověď:
"Dobrý den, dle Vašeho popisu se nejspíše jedná o stafylokokovou povrchní kožní infekci, impetigo. Vzniká často v souvislosti s oslabenou imunitou a zapařením či mechanickým podrážděním vlhkých partií kůže, jako je například oblast zevního genitálu a okolí. Může souviset i se sexuální aktivitu, ale nejedná se o klasickou pohlavní chorobu, jen se nález tohoto onemocnění sexem zhoršuje. Spíše bych radil si zajít na kožní a vyvarovat se do té doby větší fyzické aktivitě, včetně sexu. Zatím se sprchujte bez mýdla a používejte vlastní ručníky a osušky, zabránite zhoršování nálezu i přenosu na svoje blízké. S popzdravem MUDr. Přemysl Procházka"


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.