Share |

Velký knižní čtvrtek nabídne čtenářům setkání s autory, autogramiády, autorská čtení i LiStOVáNí s Lukášem Hejlíkem

foto: PR

Stalo se dobrým zvykem, že v rámci akce Velký knižní čtvrtek, se mohou čtenáři setkat se svými oblíbenými autory, nechat si podepsat knihy nebo si poslechnout autorská čtení. Nejinak tomu bude i letošní podzim. Velkočtvrteční dvanáctku knih doplní, a to nejen v den vydání, řada doprovodných akcí.

Novým partnerem Velkého knižního čtvrtku je Městská knihovna v Praze, která se rozhodla spojit s touto akcí a nabídla své prostory a participaci právě pro setkání čtenářů a jejich autorů. „Tato spolupráce nás velice potěšila, protože knihovna je prostor, kde se setkávají lidé různých věkových skupin, které spojuje pozitivní vztah ke knihám. A to je jedna z důležitých věcí, kterou doufáme, pořádáním Velkého knižního čtvrtku podporujeme,“ říká zástupce knižního distributora Kosmas, Ctirad Fuchs. Zástupce Městské knihovny Lenka Hanzlíková k tomu dodává: „Kde jinde by se měli setkávat čtenáři s autory, než v knihovně mezi knihami? To nás napadlo jako první, když Městskou knihovnu v Praze oslovili organizátoři Velkého knižního čtvrtku, že by rádi letošní setkání knih, autorů a čtenářů uspořádali přímo mezi regály v   Ústřední knihovně. Ke společné dohodě byl jen krok, a teď už se jen těšíme, že si svůj "velký" den v knihovně užijí čtenáři, autoři i knihy.“
 
A na co se tedy můžou čtenáři těšit? Ve čtvrtek, 10. října se v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí 1 mezi 14:00 až 18:00 mohou setkat například s Bohdanem Slámou, spoluautorem knihy Povolání režisér. Kniha je jeden velký rozhovor s  oscarovým režisérem Milošem Formanem o režisérském řemesle. V rámci tohoto setkání budou moci diváci vidět fotografie, které byly pořízeny při vzniku této knihy u Miloše Formana v USA, dále pak mohou zhlédnout část připravovaného dokumentu Čestmíra Kopeckého z těchto rozhovorů nebo si poslechnout původní audioverzi.  Další autor, který představí svou knihu Foukací povídky jevýtvarníkPetr Nikl, který přislíbil přinést i některé designové předměty, podle kterých pohádky vznikly. Zhruba na 16:00 hodinu je plánováno vystoupení, dnes velmi populárního projektu scénického čtení LiStOVáNís Lukášem Hejlíkem.  Z nabídky Velkého knižního čtvrtku se soubor rozhodl zpracovat knihu Temný pán od Jamie Thomsona. Tato kniha získala Cenu RoaldaDahla za nejhumornější knihu roku 2012a proto se mohou návštěvníci opravdu těšit na vystoupení tohoto populárního souboru. Číst ze své knihy Aristokratka ve varu, která je pokračováním úspěšné Poslední aristokratky (cena Miroslava Švandrlíka), bude i kastelán Evžen Boček. Čtenáři se potkají i s Jiřím Padevětem, který pohovoří o knize Průvodce protektorátní Prahou a vzácným hostem pak bude paní Dita Krausová, která je skutečnou předlohou postavy z knihy Osvětimská knihovnice španělského autora Antonia G. Iturbeho a které se budou moci čtenáři zeptat na její osobní vzpomínky.

Akce na podporu Velkého knižního čtvrtku se tentokrát nesoustředí jen do jednoho dne. Právě španělský spisovatel Antonio G. Iturbe přiletí do Čech podpořit vydání své knihy Osvětimská knihovnice spolu s paní Ditou Krausovou, která na vlastní kůži zažila odsun do koncentračního tábora z nádraží Praha - Bubny a rozhodla se přijet z Izraele, kde v současnosti žije, aby autora podpořila i svými vzpomínkami. Knihu Osvětimská knihovnice oba představí 7. 10. v Institutu Cervantes.

Kromě již zmiňovaných akcí proběhnou tradiční autogramiády a křty knih autorů z Velkého knižního čtvrtku. Například 10. října autogramiáda Bohdana Slámy a Petra Nikla v knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí nebo netradiční křest komiksu Kafkova Zámku od Jaromíra99 31. října v pražském experimentálním prostoru NoD.

Více informací k akcím najdete na www.velkyctvrtek.cz nebo na www.mlp.cz/akce

Program - Ústřední knihovna, Mariánské náměstí, Praha 1, 10. října 2013
14.00 - 15.15      autogramiáda a setkání s Bohdanem Slámou (Povolání režisér)
14.30 - 15.30      autogramiáda a setkání s Jiřím Padevětem (Průvodce protektorátní Prahou)
15.00 - 16.00      autogramiáda a setkání s Petrem Niklem a  „Foukacími zvířátky“ (Foukací povídky)
16.00 - 16.30      Listování Lukáše Hejlíka v knize Temný pán. Hravý pořad pro děti i dospělé.
16.30 - 17.30      autogramiáda a autorské čtení Evžena Bočka (Aristokratka ve varu)
16.30 - 17.30      speciální a vzácný host, paní Dita Krausová, jejíž zážitky  a osudy byly inspirací při vzniku knihy Osvětimská knihovnice.
 
Velký knižní čtvrtek 10. 10. 2013 – kompletní seznam zařazených titulů:
KhaledHosseini                               A hory odpověděly (nakladatelství Argo)
Simon Mawer                                  Pád (nakladatelství Kniha Zlín)
Frances Mayesová                           Vaříme s toskánským sluncem (nakladatelství Paseka)
Jiří Padevět                                       Průvodce protektorátní Prahou (nakladatelství Academia)
Antonio G. Iturbe                             Osvětimská knihovnice (Akropolis)
Kafka, Jaromír 99                            Zámek (nakladatelství Labyrint)
Bohdan Sláma a Miloš Forman        Povolání režisér (nakladatelství Prostor)
Jamie Thomson                                Temný pán (nakladatelství Argo)
Thomas Enger                                  Fantomová bolest (nakladatelství MOBA)
JöelDicker                                         Pravda o případu HarryhoQueberta (nakladatelství Argo)
Petr Nikl                                             Foukací povídky (nakladatelství Meander)
Evžen Boček                                      Aristokratka ve varu (nakladatelství Druhé město)
 
Mediálními partnery Velkého knižního čtvrtku jsou Český rozhlas 1 - Radiožurnál, regionální Deníky, TV Magazín a OK!magazine. Partnerem je Městská knihovna v Praze.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.