Share |

Veletržní palác zlomil rekord návštěvnosti

foto Národní galerie

 
V úterý 11. prosince 2012 přesáhl letošní počet návštěvníků Veletržního paláce celkem 150.000 lidí, což je nevíce od roku 2000, kdy byla zavedena jednotná metodika statistické evidence návštěvnosti.
Za loňský rok navštívilo Veletržní palác celkem 91.327 lidí. Dosud nejlepší výsledek dosáhl Veletržní palác v roce 2002, v jehož průběhu navštívilo stálé expozice a krátkodobé výstavy v něm instalované celkem 145.535 lidí.
 
     „Meziroční nárůst o více než šedesát tisíc návštěvníků ukazuje, že se nám podařilo splnit jeden z hlavních cílů a vrátit Veletržní palác do povědomí veřejnosti,“ zhodnotil překročení hranice 150.000 návštěvníků generální ředitel Národní galerie v Praze Vladimír Rösel. Za dosaženým výsledkem jsou podle něho zejména dva faktory: „V první řadě je to program. Zásadní podíl na tom mají tři velké výstavy.
Na jaře to byly především Ostrovy odporu. Dlouhodobě přitahuje pozornost návštěvníků Slovanská epopej, názorná ukázka úspěšné spolupráce mezi Národní galerií a Galerií hlavního města Prahy.
Od září je potom magnetem zejména výstava Theodor Pištěk: Ecce homo. Tyto tři projekty přitáhly největší  pozornost návštěvníků. Nemalou roli však sehrálo také to, že se zcela změnilo prostředí Veletržního paláce, které je dnes k návštěvníkům mnohem přátelštější a otevřenější než bylo ještě před rokem. Divadlo a kavárna učinily z Veletržního paláce nedílnou součást kulturního života Prahy 7.
To se také projevuje na vzrůstu jeho celkové roční návštěvnosti o dvě třetiny.“
 
     Ve Veletržním paláci sídlí Sbírka moderního a současného umění Národní galerie v Praze.
Její nejvýznamnější projekt letošního roku, výstava František Kupka: Cesta k Amorfě však nyní probíhá v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí v Praze. Proto Národní galerie v Praze zavedla s účinností od 11. prosince 2012 do 3. března 2013 také společnou vstupenku do Veletržního paláce a na výstavu František Kupka: Cesta k Amorfě, kterou lze zakoupit v Salmovském i Veletržním paláci. Rozšiřuje
tak nabídku kombinovaného vstupného, kterou zavedla na jaře letošního roku u příležitosti výstavy Rembrandt & Co. Nyní lze zakoupit vstupenky na výstavu František Kupka: Cesta k Amorfě nejen samostatně, ale také v kombinaci se vstupenkami do Schwarzenberského a Šternberského paláce,
tedy do expozic starého českého a evropského umění, nebo do Veletržního paláce, tedy do expozice moderního českého a evropského umění. Základní kombinované vstupné v obou případech stojí 240 Kč, snížené 120 Kč a rodinné 320 Kč. Možnosti kombinovaného vstupného využívají v současnosti téměř dvě třetiny všech návštěvníků výstavy František Kupka: Cesta k Amorfě.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.