Share |

Věc a sladkost dne: dýňové cupcakes v novém robotu od Sencor

foto: SENCOR

Pokud se děsíte kombinace dýně a sladkého, nemusíte. Dýně je velmi vhodná na pečení dezertů a v kombinaci se skořicí je úžasná. Nutno říci, že ti, kteří ochutnají dýňové cupcakes a recept neznají, vůbec nepoznají, že v by v těstě dýně byla.

Dýňová sezóna je právě teď v plném proudu. Z jedné dýně jsem doma připravila dýňovou polévku nebo dýňové noky. I tak mi ještě kousek zbyl a z něj jsem upekla voňavé a nadýchané dýňové cupcakes s citrónovým krémem,“ říká Dortová královna.
Pro přípravu těsta i krému doporučuje foodblogerka Dortová královna Ivana Křížová nový kuchyňský robot Sencor Pastels STM 635.
Celokovové tělo s kovovými převody působí robustním dojmem, což však není vůbec na škodu. Vzhledem k tomu, že nerezová nádobě s měrnou stupnicí má objem 4,5 l, můžete v ní hníst větší množství kynutého těsta a na to už je potřeba síla a stabilita. I přesto, že bude robot na vaší kuchyňské lince vynikat, nemusíte mít obavy, že by se vám na ni nevešly další spotřebiče. Vzhledem k velikosti mísy je potřeba i pořádný výkon, kuchyňský robot Pastels STM 635x je extrémně výkonný, jeho motor má výkon 1000 W a máte na něj záruku 6 let.
 
K robotu Sencor Pastels STM 635 patří 4 nástavce, balonová metla na šlehání, hnětací hák, míchací metra ve tvaru písmene A, v neposlední řadě speciální FLEXI hnětací metra.
Nerezový hnětací hák je vhodný pro tuhá těsta. Vypořádá se jak s menší, tak i větší dávkou těsta. Připravit s ním můžete jak klasické sladké kynuté těsto, tak i těsto na pizzu, které je o něco hutnější a těžší než u kynutého sladkého těsta. Na kynuté těsto využijete i praktické plastové víko. Dalším nástavcem je balónová metla na šlehání. Vzhledem k velikosti nerezové mísy, která je 4,5 l můžete ušlehat najednou až 8 vaječných bílků. Šlehat můžete také smetanu či dortové krémy. Využít můžete i nerezovou A metlu. Ta se hodí na koláčová těsta, dortová těsta a s blížícími se Vánocemi například i pro přípravu vánočního cukroví. Vychytávkou, kterou dozajista ocení nejedna cukrářka nebo hospodyňka, je speciální FLEXI hnětací metla, která je vhodná pro jemná těsta. Její okraje kopírují mísu a vy tak nemusíte průběžně těsto ručně promíchávat. Metla dosáhne až na dno mísy a zaručí tak důkladné propojení ingrediencí do kompaktní hmoty. Jak mísu, tak i příslušenství můžete snad umýt v myčce.
 
Další vychytávkou, která je součástí robota je LED světlo, a tak pokud přijdete domů z práce, a ještě večer chcete upéct bábovku na ráno k snídani, není problém, nemusíte svítit po celém bytě, ale to, jakou konzistenci má vaše těsto můžete kontrolovat přímo v míse.
 
Mezi další příslušenství patří mixér, konkrétně skleněný mixér o objemu 1,5 l. Mixovat můžete polévky, hummus, smoothie atd. Mlýnek na maso, mele jak nahrubo, tak i najemno. S mlýnkem úzce souvisí i nástavec na přípravu klobás, a to rovnou ve dvou šířkách, doma si tak můžete připravit klobásy plněné pořádným masem.
Zaujal mě především skvělou vychytávkou, kterou dozajista ocení nejedna cukrářka nebo hospodyňka. Tou vychytávkou je speciální FLEXI hnětací metla, která je vhodná pro jemná těsta. Její okraje kopírují mísu a vy tak nemusíte průběžně těsto ručně promíchávat. Metla dosáhne až na dno mísy a zaručí tak důkladné propojení ingrediencí do kompaktní hmoty“, říká Ivana.
Další novinkou na tomto robotu je LED světlo, a tak pokud přijdete domů z práce, a ještě večer chcete upéct cupcakes na ráno k snídani, nemusíte svítit po celém bytě, ale to, jakou konzistenci má vaše těsto můžete kontrolovat přímo v míse.
 
Zvolit si můžete z několika barevných odstínů, které skvěle zapadnou do vaší domácnosti.
 
Dýňové cupcakes s citrónovým krémem podle Dortové královny
Na cupcakes:
70 g nastrouhané dýně Hokkaidó
90 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
30 g vlašských ořechů
50 ml rostlinného oleje
1 vejce
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
1/2 čajové lžičky skořice
špetka soli
Na krém:
1 mascarpone
2 lžíce másla
½ tučného tvarohu
šťáva z citrónu
čajová lžička vanilkové esence
Postup:
Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, přidejte olej a promíchejte v jednotnou směs. V druhé míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Sypkou směs pomalu přidávejte do tekuté a důkladně promíchejte. Na závěr přidejte najemno nastrouhanou dýni a nahrubo nadrcené ořechy.
Troubu si předehřejte na 180 °C, košíčky naplňte vždy do dvou třetin. Cupcakes pečte zhruba 20 minut. Ke konci pečení kontrolujte, zda je cupcake uprostřed hotový – zkoušejte například dřevěnou špejlí. Každá trouba je jiná a přesný se čas nedá nikdy určit. Po upečení nechte cupcakes vychladnout.
Na krém vyšlehejte mascarpone se změklým máslem, přidejte tvaroh, citrónovou šťávu, vanilkovou esenci. Když bude krém moc tuhý přidejte smetanu na šlehání. Směs vymíchejte dohladka a dejte do lednice.
Vychladlé cupcakes ozdobte krémem, případně nasekanými ořechy a podávejte.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.