Share |

Věc dne: Olivový olej

Olivový olej a jeho další využití
foto BlueGekko

Máme rádi víceúčelové dobré věci. Od dovozce extra panenských olivových olejů Kreolis jsme dostali řadu informací o mnohostranném využití zelenozlaté tekutoiny - leccos budete znát, leccos možná ne.
 
Olivový olej má většina z nás primárně spojen hlavně s gastronomií a v této souvislosti si i většina uvědomuje, jak blahodárně na naše zdraví působí; olivový olej má však kromě výše zmíněného ještě i něco navíc, co dokresluje jeho obraz výjimečnosti, všestrannosti a užitku – je totiž hojně využíván už od antických dob v kosmetice nebo domácí medicíně.
 
Již od dob vzniku starověkých civilizací měl olivový olej svoje pevné místo v každodenním životě lidí a kromě svého využití jako součásti většiny tehdejších pokrmů hrál nezastupitelnou roli i v pěstění těla. Přínos Řeků v oblasti budování tělesného kultu a tělesné kultury vůbec je obecně známý a uznávaný. Řecká kultura dosáhla takové úrovně, že se pohybová aktivita, duševní ušlechtilost a fyzická krása právě v Řecku spojily v jednotu a staly se nedílnou součástí celé kultury.
 
A stejně jako sport, umění nebo filosofie patřily k životnímu stylu antických občanů, i péče o tělo a tělesná hygiena byly velmi důležitými a neopomíjenými denními rituály. A protože nejen Řekové věděli, že nejlepším odborníkem na krásu je příroda, jejíž pestrost inspiruje nejvíce, sáhli moudře po něčem jemném  a pro ně přirozeném - po olivovém oleji. Tento přírodní dar byl nesmírně vděčným pomocníkem při péči o vlasy, pleť i celé tělo. A v dnešní době se stále častěji rádi vracíme k osvědčeným postupům a zcela samozřejmě začínáme mnohem více upřednostňovat přírodní produkty před těmi, jež obsahují „chemii“.
 
Olivový olej Kreolis díky obsahu vitaminu E a antioxidačním účinkům dopřává pleti přirozeným způsobem dokonale jemnou péči, regeneruje ji, významně napomáhá při zpomalování procesu stárnutí pokožky, stimuluje imunitní systém, tlumí záněty a citlivou pokožku chrání před nežádoucími účinky slunečního záření.
 
Nezastupitelnou roli zaujímá extra virgin olivový olej, tedy z prvního lisu lisovaný za studena, i ve vlasové péči – po jeho použití jsou vlasy lesklé, jemné a nejen na pohled zdravé. Olivový balzám dodává poškozeným vlasům vitalitu a preventivně působí proti třepení konečků vlasů. Podobně blahodárně působí olivový olej i na kvalitu nehtů nebo jej lze využívat jako součást péče o suchou a popraskanou pokožku. Také teplá lázeň, do níž vmícháme olivový olej, pokožce nesmírně prospívá a ta po ní zůstane dlouho hebká. A není nutné používat pouze kosmetiku obsahující olivový olej – olej sám, totiž ve formě, kterou známe z kuchyně, je pro takovou péči ideální a nabízí všechno, co pokožka potřebuje.
 
Svoje místo má ale olivový olej v našem životě i během léčby různých zdravotních problémů. Olivové „tekuté zlato“ můžeme bez obav používat třeba tehdy, chceme-li detoxikovat svůj organismus, při problémech s trávením, při revmatických bolestech nebo při nastydnutí nám uleví užití olivového oleje v jeho nejvyšší kvalitě „extra virgin“. Olivový olej má tu skvělou vlastnost, že pomůže mnohé naše zdravotní problémy řešit dřív, než začnou kvalitu našeho života nepříznivě ovlivňovat.
Olivový olej se při léčbě zdravotních obtíží využíval samozřejmě již ve starověku, za zmínku stojí jméno řeckého lékaře Galéna, který se během své lékařské praxe při ošetřování a následné péči o zraněné gladiátory naučil mnoho o lidském těle a zaznamenal také stovy různých přípravků a léčebných postupů, jejichž základem bylo právě využití extra virgin olivového oleje.
 
Olivový olej Kreolis tedy nutně nemusí být pouze pomocníkem při vaření nebo přípravě salátů, je zřejmé, že na olivový olej musíme hledět mnohem širší optikou a pokusit se z tohoto přírodního daru vytěžit pro svoje zdraví i krásu co nejvíce a jeho pomocí hýčkat svoje tělo zevnitř i zvnějšku.
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.