Share |

Ve středu začíná Festival dánského filmu

foto Lars von Trier, Antikrist

Od 1. do 5. února se budou ve velkém sále Městské knihovny v Praze promítat dánské filmy. Přehlídku 8 filmů pořádá u příležitosti dánského předsednictví EU Dánské velvyslanectví a Městská knihovna v Praze. Všechny filmy budou promítány v originálním znění s českými a anglickými titulky.

Festival otevře ve středu 1. února Babettina hostina. Tento film režiséra Gabriela Axela z roku 1987 jako první dánský film získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Ve čtvrtek 2. února pokračuje festival dvěma snímky, z nichž první - Tanec s Regitze režiséra Kaspara Rostrupa - v roce 1990 také bojoval o Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Uvedeme jej od 17 hodin. Druhý z filmů - Lepší svět režisérky Susanne Bier z roku 2010 - byl ještě úspěšnější. V loňském roce obdržel jak Zlatý glóbus, tak Oscara. Susanne Bier získala za tento film také cenu za nejlepší režii na Evropských filmových cenách 2011.

Pátek 3. února bude patřit filmům natočeným v roce 2010. Od 17 hodin bude pro diváky připraven film Rodina režisérky Pernille Fischer Christensen, který vyhrál cenu za nejlepší film na festivalu v Los Angeles a cenu filmových kritiků na filmovém festivalu v Berlíně. V 19:30 pak promítneme snímek Thomase Vinterberga Submarino, který byl vybrán do hlavní soutěže Berlínského filmového festivalu a vyhrál filmovou cenu Severské rady.

Sobotu 4. února věnujeme nejdůležitějšímu dánskému filmovému tvůrci posledních dekád, Larsovi von Trierovi. Od 17 hodin se bude promítat poslední díl trilogie Evropa. Od 19:30 potom hororové drama Antikrist. Charlotte Gainsbourgová obdržela za roli v Antikristovi cenu pro nejlepší herečku v Cannes v roce 2009.

Festival uzavře v neděli, 5. února film oceňovaného režiséra Nicolase Windinga Refna Barbar, ve kterém hlavní roli Jednookého ztvárnil nejúspěšnější dánský herec posledních let Mads Mikkelsen.

Festival dánského filmu doprovodí 2 přednášky. První z nich je přednáška českého designéra MgA. Ondřeje Elfmarka na téma Po stopách dánského designu. Součástí přednášky je i promítání dokumentu Dánský design (2002, dánsky, anglické titulky). Přednášku pořádá Skandinávský dům a proběhne ve středu 1. února od 17 hodin.

Druhá přednáška představí něco málo o tom, jak lze aktivně žít se svými sousedy. Fungující komunity v Dánsku inspirovaly mnoho lidí po světě k vytvoření vlastních projektů sousedského bydlení. O cohousingu budou v pondělí 6. února přednášet Ing. arch. Jana Kubcová a Ing. arch. Veronika Bešťáková.

Poslední roky jsou pro dánské filmové tvůrce velmi úspěšné. Například rok 2011 se do historie dánských filmařů zapsal nejen díky výše zmíněným oceněním pro film režisérky Susanne Bier. Na festivalu v Cannes získal ocenění za režii filmu Drive dánský režisér Nicolas Winding Refn a cenu za nejlepší herečku potom Kirsten Dunst, která si zahrála ve snímku Larse von Triera Melancholie. Obrovský úspěch slavil dánský film také na předávání Evropských filmových cen v prosinci loňského roku. Kromě režisérské ceny pro Susanne Bier uspěl také s oceněním za nejlepší film za Melancholii Lars von Trier a herec Mads Mikkelsen obdržel speciální cenu za Evropský přínos světové kinematografii.

www.tjekkiet.um.dk

www.mlp.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.