Share |

VÁNOCE BEZ KOULÍ

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou opět představí další část ze své exkluzívní sbírky vánočních ozdob. Na výstavě BAREVNÉ VÁNOCE bude k vidění kolekce několika set pestrobarevných luxusních skleněných špiček, raket, oliv, zvonků, srdcí či hvězd.  
 
Mimořádný je i způsob jejich zdobení, a to častým využitím bižuterních komponentů – kovových filigránových výlisků, broušených kamenů, štrasových bort (řetízků) či svatých obrázků. Zcela záměrně zde neuvidíte vánoční koule, které byly v celé své rozmanitosti představeny již v minulých letech. „Pozorní návštěvníci však o tento tvar nepřijdou, bude totiž součástí doprovodného programu,“ říká kurátorka Dagmar Havlíčková. „Pokud si budou chtít z muzea odnést jedinečnou vánoční ozdobu vytvořenou k této výstavě, čeká je hledání drobných skleněných kuliček záměrně ukrytých v záplavě vystavených exponátů.“ Druhým úkolem, jenž na zájemce o odměnu čeká, je složit z několika dílků puzzle vánoční špičku.  
 
Jablonecké muzeum spravuje dnes největší veřejnou sbírku skleněných vánočních ozdob na světě, která čítá více než patnáct tisíc předmětů. Přitom až do roku 2000 obsahovala pouhých několik desítek historických perličkových, balotinových a foukaných ozdob. „Tehdy jsme získali od firmy Jablonex část komerčně nevyužitelné vzorkovny vánočních ozdob z 60. – 90. let minulého století,“ uvedla Havlíčková. Na počátku roku 2008 pak společnost Jablonex Group věnovala muzeu celou aktuální vzorkovnu, poté co skleněné vánoční ozdoby vyřadila ze svého výrobního i obchodního programu (2006/2007). 
 
Jak dodává ředitelka Milada Valečková, „proto muzeum usiluje o realizaci přístavby, kde by mohla být velká část z této kolekce trvale vystavena. Atraktivní podobu nové expozice připravuje známý český designér Jakub Berdych.“  Muzejní kolekce skleněných vánočních ozdob je pozoruhodná nejen co do počtu předmětů, ale též množstvím vzorů a jejich variací, barev a odstínů, použitých tradičních i moderních dekoračních technik a doplňujících komponentů. „Vedle standardní nabídky jsou v souboru zastoupeny též vzory a exkluzivity navrhované na zakázku konkrétních firem,“ sdělila kurátorka souboru Dagmar Havlíčková.
 
Na vernisáž výstavy BAREVNÉ VÁNOCE zve muzeum ve čtvrtek 3. prosince od 17 hodin, kdy se malí i velcí mohou těšit na vánoční pohádku. Vzhledem ke každoročnímu zájmu o tento typ výstavy bude pro návštěvníky přístupná až do neděle 24. dubna 2016.
 
 
Kontakty a bližší informace:
www.msb-jablonec.cz
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou, 
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.