Share |

Obrazem: Värttinä v Rock Café

foto: Jiří Janda

Koncert trojice divoženek z finských lesů a pětice jejich doprovodných hudebníků, kteří si dohromady říkají Värttinä (název v českém překladu znamená vřeteno), ve čtvrtek v zaplněném sále pražského Rock Café prokázal, že tahle partička si s českým publikem rozumí skvěle. A to přesto, že dámy, které zde před pár lety byly „pečené vařené“, v poslední době ve zdejších krajích vystupují pouze sporadicky. Ovšem jejich kouzlo rozhodně nevyprchalo, spíš naopak roste.
 
A vůbec nevadí, že koncept jejich vystoupení založených na finských lidových halekačkách přetavených v precizním provedení kapely téměř rockové v bouřící hudební „šrapnel“ drtící posluchačovy uši (a nutící nohy do tance) je vlastně stále stejný – zřejmě po celá tři desetiletí existence souboru, který pochopitelně postupně oživuje nová krev.
 
O tom že blondýny Mari Kaasinen a Susan Aho i hnědovlasá Karoliina Kantelinen jsou tady skoro „jako doma“ svědčily nejen obligátní pozdravy a děkování v „češtině“, ale i jejich rychlé sbratření (nebo spíš sesestření) s celkem početnou skupinou jejich fanynek usídlených hned pod pódiem, které znaly snad všechny texty (alespoň starších písní) nazpaměť a vydatně dámám na pódiu pomáhaly s refrény (tedy – ne že by to zpěvačky při své průraznosti potřebovaly).
 
S nebývalou energií vydržely vokalistky bavit zpěvem, tancem a zábavnými promluvami kočírovat celý přes hodinu a půl trvající koncert – tedy s výjimkou kratičké přestávky v polovině večera, kterou svou exhibicí vyplnil bubeník. „Zašly si do zákulisí na kofolu, která jim moc chutná,“ vysvětlil absenci harmonikář, který po návratu dam v další písničce vystřihl smrtící sólo na svůj výstavní, perletí vykládaný nástroj.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.