Share |

Václav Cigler vystavuje ve White Gallery

foto White gallery

White Gallery v Osíku u Litomyšle pokračuje ve svém výstavním programu. Svoji činnost zahájila v roce 2010 v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle, expozicí Stanislava Kolíbala, nazvanou bílé kresby, následovala Připomínka malířky a grafičky Ludmily Jandové, jejíž depozitář stavba skrývá a nyní se zde vystavuje Václav Cigler.

Galerie disponuje čtyřmi koridory, které pravoúhle obcházejí středový depozit. Místa na vystavování zde není mnoho, přesto jde o vyjímečný prostr, který umělce inspiruje ke specifickým projektům. V souladu s přísnou uměřeností architektonické klasiky zde galerista a umělec Martin Janda, syn malířky Ludmily Jandové, za spolupráce s Jiřím Lammelem, recentním ředitelem pražskéh muzea Kampa, fokusují svůj zájem na klasiku současnéhO českého umění.

Galerijní prostor koncentruje pozornost na jednotlivé výstavní projekty, nad kterými lze při průhledu z oken do zeleně okolí pomýšlet ve zklidněném tempu venkova. Cesta za uměním se tak stává současně malou poutí za atmosféru místa.

Litomyšl je městem, které holduje soudobé architektuře a současnému umění. V těchtO souvislostech zde není václav Cigler nováčkem. Klasik českéhO sklářství (narozen 1929) nesmrtelně vypnul svůj lepený skleněný kříž nad novostavbu Fránkova kostela církve bratrské, v mariánské uličce je pak na Ciglerova Prostá studánka. Autorova významná skleněná plastika je také součástí interiéru jednoho z litomyšlských soukromých domů.

Ciglerova aktuální výstava krajinných rozvrhů ve White Gallery přináší celkem dvacet grafických listů pracuje s tématikou Ciglerových kreseb z let 1959 až 1965.

Galerie a depozitář obrazů a prací na papíře Ludmily Jandové v Osíku u Litomyšle

www.whitegallery.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.