Share |

Je tu Designblok 2014

Šestnácterý ročník Designbloku začíná!
 
 
 
V úterý 7. října slavnostně zahájí 16. ročník největší přehlídky designu ve střední Evropě Designbloku, pražského týdne designu a módy, který nabídne program v pěti netradičních budovách v centru Prahy a potrvá až do neděle. Město ožije designem nejen v nejlepších pražských galeriích, obchodech a buticích, ale také na ulici.
 
Superstudio Evropa na Václavském náměstí v bývalém secesním Grandhotelu Šroubek nabídne novinky interiérového designu, výstavu nábytku, svítidel a bytových doplňků. Co hotelový pokoj, to respektovaný výrobce či značka.
Superstudio Hra v bývalé škole v Mikulandské ulici je věnované základnímu tématu letošního Designbloku – Dětství. Je tam umístěna hlavní výstava, interaktivní instalace či velkorysé instalace výrobců napříč obory.
Openstudio v Domě u Minuty se nachází ve vzácné renesanční budově na Staroměstském náměstí. Více než stovka designérů z 15 zemí Evropy. Můžete nakoupit přímo od tvůrců, případně si s nimi osobně promluvit. 
Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci je určen pro projekty na pomezí umění a designu. Najdete zde zahraniční designérskou elitu i domácí hvězdy.
Fashion Stage v barokně přestavěném kostele Svatého Šimona a Judy nabídne módní přehlídky zejména nastupující mladé evropské generace. 
 
Designblok se koná za cenné podpory partnerů, zejména pak generálního partnera Erste Premier. Petra Ondrušová, regionální ředitelka Erste Premier ke spolupráci říká: „Erste Premier a Designblok fungují v exkluzivním a výjimečném "partnerském svazku" již několik let. A zdá se, že je to partnerství oboustranně prospěšné a plodné. Designblok za podpory svého generálního partnera roste každým rokem a za dobu své existence se stal jednou z nejvýznamnějších designových přehlídek v Evropě. Děkujeme organizátorům za jejich neutuchající nadšení a inspiraci, se kterou Designblok každoročně připravují. Erste Premier pak díky spolupráci s Designblokem může kromě nadstandardních bankovních služeb přinášet také výjimečné zážitky právě v oblasti designu. Pro své klienty a jejich hosty jsme letos připravili exkluzivní odpočinkově funkční chill-out zónu pod názvem Erste Premier Lounge. Ta bude k dispozici po celou dobu konání výstav v prostorách hotelu Evropa. Pro návštěvníky Erste Premier center po celé České republice jsme pak připravili soutěž o originální a hodnotné designové ceny. Nepochybuji, že i letošní ročník Designbloku bude pro všechny strany úspěšný."
 
Hlavními partnery Designbloku jsou hlavní město Praha a ŠKODA Auto. „ŠKODA Auto klade na design svých vozů velký důraz. Jsme rádi, že nový model ŠKODA Fabia představíme v národní premiéře právě v rámci největší přehlídky designu ve střední Evropě Designblok, jejímž jsme hlavním partnerem. Jen několik dní po světové premiéře v Paříži se tak může česká odborná i laická veřejnost podrobně seznámit se zcela novým, podstatně ostřejším designem modelu Fabia, jehož maximální preciznost vychází z ostrých linií a krystalických tvarů,“ říká Luboš Vlček, šéf prodejní organizace ŠKODA Auto Česká republika. A co si nenechat ujít na Designbloku?
 
V úterý otevírají v 10 hodin všechna Studia a v průběhu dne také většina expozic po městě. Od 11.00 se bude v Superstudiu Evropa konat Design Talk, na němž se návštěvníkům osobně představí legendy světového designu Gijs Bakker, Ferruccio Laviani a Ineke Hans. V jedinečných prostorách tohoto Superstudia pak kromě desítek instalací předních českých a světových značek jako Tom Dixon, Moooi, Cappellini, Delta Light, IKEA, Brokis, Křehký či Preciosa Lighting v jednotlivých hotelových pokojích proběhne také představení pošty navržené pro Veuve Clicquot, kterou přijede osobně představit její autor, legendární Ferruccio Laviani.
 
Ve středu můžete navštívit Superstudio Hra, pohrát si na hřišti Nike nebo si odpočinout při manuální práci v relaxační kreativní dílně. Nenechte si ujít stromovou instalaci Maxima Velčovského v koruně staré lípy na dvoře, kterou připravil pro výrobce ikonického nábytku Vitra. Doporučujeme také zajít do Visionstudia  ŠKODA AUTO na pražské Příkopy, kde můžete zažít premiéru nové Škody Fabia. A nakonec večírek: Heineken Party v klubu Radost FX.
 
Ve čtvrtek můžete podniknout exkurz do historie designu a navštívit přednášku v Polském kulturním institutu „Design za časů socialismu“, nebo si v Superstudiu Evropa vyslechnout přednášku Gorenje Design Studia o jejich tvorbě. Zážitek pak můžete vyvážit návštěvou blízkého Openstudia v Domě u Minuty a seznámit se s držiteli Designblok Talent Cards, či shlédnout nejlepší evropské diplomanty ve výstavě Diploma Selection. 
 
V pátek je prvním bodem programu charitativní dražba komiksu pro Linku bezpečí v Pastacaffé do Minuty u Openstudia. Odpočinout si můžete na čerstvém vzduchu Václavského náměstí v Pavilónu Designbloku - dřevěném labyrintu od Víta Šimka z H3T, protože Designblok se nekoná jen ve Studiích, ale i v galeriích, buticích a obchodech v Holešovicích, na Vinohradech nebo Žižkově. Na pátek jsou také připraveny večerní autorské módní přehlídky Hany Zárubové, Moniky Drápalové a Pavla Brejchy na Fashion stage v kostele Svatého Šimona a Judy.
 
V sobotu představí současné trendy mladí návrháři z Diploma Selection, Elle Talent Card, Design Talent Card a UMPRUM. Módní přehlídky v kostele svatého Šimona a Judy začnou ve 13 hodin, potrvají až do večera a předvedou práci Leny Rypákové, Very Roggli, Kláry Válkové nebo Bastiana Vische vítěze prestižní holandské soutěže Lichting. V Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci u Karlova mostu nabídnou návštěvníkům svá díla na pomezí designu a umění zahraniční a čeští designéři. Nepřehlédněte kolekci skla Ineke Hans pro Křehký, šperky Gijse Bakkera, světla z foukaného skla Evy Eisler, unikátní kolekci Liběny Rochové, inspirovanou dílem Milana Grygara nebo impozantní instalaci studia Tjep v Tanečním sále.
 
Neděle patří odpočinku a nakupování. Všechna Studia jsou otevřena do 19 hodin. Jestli jste si nechali čas na prohlídku tvorby zajímavých amatérských designérů, čekají na vás v Mikulandské. Na ochutnávku designu budoucnosti ze školních ateliérů UMPRUM, UJEP, ZČU v Plzni můžete zajít do Openstudia v Domě u Minuty, kde je jim věnováno celé patro. Odpoledne proběhne v Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci dražba designu 20. století Cohn Auction. 
Shrnutí:
Prezentace a výstavy Designbloku naleznete na 65 místech, kde naleznou návštěvníci speciální instalace a prezentace 111 výrobců a distributorů, 106 designérů a designérských studií,  19 školních ateliérů a 13 mediálních titulů. Připraveno je 32 kurátorovaných výstav a 20 módních přehlídek.
 
Počet prezentací v jednotlivých domech:
60 Superstudio Evropa
38 Superstudio Hra
92 Openstudio
17 Art House
20 Fashion Stage
 
Vystavovatelé přijíždějí do Prahy z celé České republiky, ale také z dalších 15 zemí. Belgie, Bulharska, Dánska, Francie, Holandska, Itálie, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Slovenska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie.
 
Designblok 7. - 12. 10. 2014
Superstudio Evropa, Václavské náměstí 25, Praha 1 
Superstudio Hra, Mikulandská 5, Praha 1
Openstudio, Dům U Minuty, Staroměstské náměstí 3/2, Praha 1
Art House, Colloredo-Mansfeldský palác, Karlova 2, Praha 1
Fashion Stage, Kostel sv. Šimona a Judy, Dušní ulice, Praha 1

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.