Share |

V Tančícím probíhá velká výstava Vladimíra Jiránka

foto: V.Jiránek

Vladimír Jiránek / Včera a dnes
23.2.–5.6.2016
Galerie Tančící dům / Jiráskovo náměstí 6, Praha 2
Kurátor výstavy: Filip Šorm
 
Galerie Tančící dům uvedla v únoru retrospektivní výstavu významného českého kreslíře a ilustrátora Vladimíra Jiránka s názvem Včera a dnes. Od února do června obsazuje galerii unikátní prezentace téměř 300 originálů z jeho celoživotního díla, která zatím nikdy nebyla k vidění vtakovémto rozsahu. Samotná expozice bude rozdělena do dvou tematických částí. V první budou vystaveny originály z populárních příběhů Pat a Mat, Králíci z klobouku a mnohé další kreslené příběh pro děti. Druhá část vystaví výběr těch nejlepších kreslených vtipů, které Vladimír Jiránek během svého života napsal pro časopis Dikobraz, Mladý svět, Lidové noviny či Reflex. Tuto jedinečnou výstavu připravuje Galerie Tančící dům společně srodinou Jiránkových a soukromými sběrateli. Ti nechají návštěvníky Galerie Tančící dům nahlédnout do svých sbírek, jež skýtají to nejlepší z tvorby kultovního českého autora Vladimíra Jiránka
 
Vladimír Jiránek působil jako kreslíř a karikaturista na volné noze. Jeden z nejznámějších českých tvůrců pracoval rovněž jako spoluautor kreslených filmů, byl ilustrátorem beletrie, odborné literatury a autorem desítek plakátů. Expozice Včera a dnes představí návštěvníkům první ucelenější výstavu v Praze od roku 1998 a kompletní náhled do autorova díla od jeho úmrtí v roce 2012,“ popisuje ředitel galerie Robert Vůjtek.
 
Výstava bude zaměřena nejen na širokou veřejnost ale zejména na rodiny s dětmi – poučí malé návštěvníky zábavnou interaktivní formou, ty velké zase naladí na nostalgickou notu jejich dětství a pobaví sbírkou Jiránkových vtipů. V rámci výstavy Včera a dnes budou připraveny také speciální workshopy pro děti.
 
K příležitosti výstavy vychází stejnojmenná publikace Včera a dnes s více než 150 vtipy přeloženými do sedmi světových jazyků (angličtina, němčina, japonština, ruština, francouzština, španělština, italština). Záměrem této unikátní publikace je přiblížit studentům ilustrovanou, jednoduchou a zábavnou formou daný jazyk a zároveň poskytnout cizincům jedinečný náhled do tajů českého humoru.
 
Výstava bude pro veřejnost otevřena až do 5. 6. 2016 v Galerii Tančící dům každý den 09:00 – 20:00!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.