Share |

V POPMUSEU OŽIJE ZTRACENÝ SVĚT PRAŽSKÝCH POREVOLUČNÍCH KLUBŮ

Ivan Mládek v Bunkru / foto Jiří Janda

Alterna Komotovka. Bunkr. Borát. Belmondo (na Vinohradech iv Holešovicích). Big Kluba Pohoda. Legenda. Repre. Subway. Ubiquity. U Zoufalců. Ostrovy potopené pevniny pražských hudebních klubů devadesátých let minulého století. Není to tak dávno, co fungovaly, ale už se o nich točí vzpomínkové pořady (a ačkoli od těch dob uteklo jen dvacet a něco let, už jsou v nich faktické chyby).

Pražskou porevoluční klubovou scénu připomene slovem i obrazem nová výstava pražského Popmusea s názvem U NÁS VE SKLEPĚ (Pražské hudební kluby, bary a knajpy devadesátých let). Začíná otevřením prvních polistopadových klubů (obvykle se uvádí klub Újezd,ale výstava to trochu uvede na pravou míru) v prvních měsících roku 1990, končí pak policejním uzavřením klubu Bunkr 21. ledna 1997. Výstava toto datum mírně přesahuje, ale její autoři vnímají tuto událost jako symbolický předěl a znamení konce jedné éry.

Taková výstava samozřejmě některé věci nevrátí a nevyvolá. Podlahu ulepenou od vylitých kelímkáčů, aroma módních holandských balených tabáků, které po zásluze poslaly Tarase Bulbu na smetiště dějin, či ušlechtilých travin před klubem (a někdy i uvnitř).
Může ale připomenout interiéry, postavy, hudbu. A možná i ducha a atmosféru doby, která si zaslouží, aby se na ni vzpomínalo. Ne však s nostalgickým slzením nad časy, kdy pamětníci měli vlas a schopnost pařit několik dní v kuse, a neměli nadváhu a závazky. Spíše s cynickým úšklebkem, shovívavým úsměvem a historkami tak uvěřitelnými, jak jen téma a fantazie vypravěče dovolí.

Vernisáž výstavy je 1. dubna 2015 v sídle Popmusea v pražském KC Kaštan. Výstava potrvá do soboty 6. června 2015.
FB událost 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.