Share |

V pondělí ukážou izraelští výtvarníci street art na Žižkově

Izraelští umělci Nitzan a Dede odhalí na fasádě boční zdi jedné z žižkovských budov monumentální malbu, kterou vytvořili za pobytu v Rezidenčním programu Petrohradská kolektiv z.s. 

Nitzan Mintz (ISR), Dede (ISR)
Pondělí 17.10.2016 17-19 hodin

adresa: Budova nakladatelství Argo, Milíčova 13 (Žižkov) - MAPA
sledujte FB událost

Za podpory:
Velvyslanectví státu Izrael v Praze
Nakladatelství Argo 
Graffneck

---

Na závěr rezidence se bude konat Vernisáž výstavy Izraelský Street Art: Dede & Nitzan Mintz v JEDNA DVA TŘI Gallery - 22. října od 19:00.

Poděkování za za spoluorganizaci Českému Centru v Tel Avivu a Velvyslanectví státu Izrael v Praze za podporu tohoto projektu. 
 
O umělcích:

Dede je jedním z nejviditelnějších současných telavivských umělců, který tvoří ve veřejném prostoru již od roku 2006. Svými projekty reaguje nejen na proměnu města a urbanismus, ale i na společenská a osobní témata. Jeho díla jsou vždy site-specific, vyjadřují vztah mezi myšlenkou, která stojí u jejich zrodu a danou lokalitou nebo materiálem či technikou, kterou Dede použije. Ulice je pro něj prostorem pro tvorbu, adekvátní a pravdivou platformou pro komunikaci a vlastní projev. Město je médiem a integrální součástí jeho tvůrčího procesu. Hnací silou je potřeba zanechat po sobě smysluplné dílo, které v daném prostoru získává další rozměr a vybízí k interakci.

Nejznámějším Dedeho symbolem je náplast a často je označován jako Dede Bandaid. Význam jednotlivých náplastí se mění podle místa, je ale zároveň univerzální náplastí na rány, které každý máme. Na různých místech Tel Avivu se objevují jeho obří zvířata, ale i značky a symboly, které reagují na tvar budov, stavební boom nebo připomínají již neexistující místa. Jeho dosud největším dílem je tzv. Dolfinarium. Polorozpadlé budově z 80.let, neblaze proslulé teroristickým útokem v roce 2001, která dodnes hledá novou podobu a čelí různým zájmům, domaloval zuby a vytvořil z ní tak dominantu telavivské promenády. Dede má nezaměnitelný rukopis a jeho díla je možné vidět i mimo Tel Aviv, např. v Londýně, New Yorku a Berlíně. 

Nitzan Mintz je izraelská umělkyně a básnířka, která studovala výtvarné umění a kreativní psaní na Minshar College v Tel Avivu. Stejně jako Dede tvoří zejména ve veřejném prostoru. Její básně jsou osobní, ale i aktivistické. Jsou psané s naléhavostí verbálně a vizuálně vyjádřit myšlenkové pochody v reakci na okolní svět, politické dění a společenské problémy. Její díla jsou nejvíce koncentrovaná v jižním Tel Avivu, v místech známých prostitucí a kriminalitou. Nitzan vystavuje i v galeriích, účastnila se několika skupinových výstav např. v Nahum Gutman Museum v Tel Avivu, Neurotitan Gallery v Berlíně, Wilton's Hall v Londýně aj.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.