Share |

V Plzni začíná česko-německé kulturní jaro

 
Záplava německých filmů, berlínská káva, chilli s tofu, výpravy za současným uměním a dny otevřených dveří v řadě německých firem na Plzeňsku: i tak bude vypadat Česko-německé kulturní jaro, které právě začíná v Plzni. Zahájení plzeňské části tohoto mezinárodního festivalu kultury se uskuteční 19. dubna od 18:00 hodin v prostorách DEPO2015.
 
„Před dvaceti lety byla podepsána Česko-německá deklarace, významný dokument, díky němuž se vztahy mezi Čechy a Němci mohly zlepšit až na současnou výbornou úroveň. A právě jeho dvacetileté výročí si nyní připomíná velkorysý projekt Česko-německého kulturního jara, které přiváží řadu výstav, projekcí, přednášek a představení i do Plzně,“ komentuje ředitel Goethe-Institutu Berthold Franke.
METROPOLIS: NĚMECKÝ Film pro západočeskou metropoli
Plzeň čeká takříkajíc Česko-německé filmové jaro, protože německých filmů si v západočeské metropoli diváci opravdu užijí hodně: Festival Finále letos představí sekci Německé kino - Těšit se můžeme třeba na snímky Cesta s tátou nebo Běž, chlapče, běž, příběh dětské odvahy v režii oscarového Pepeho Danquarta. Německé snímky ukáže i Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, pomyslný vrchol německé filmové nabídky však můžete zažít v DEPO2015: Právě zde se 12. května přestaví Metropolis, němý film expresionistického režiséra Fritze Langa z roku 1926. Ten je jedním z prvních snímků žánru science fiction a jeho promítání doprovodí živá hudba skupiny Forma.
BERLÍNSKÁ KÁVA V SRDCI pLZNĚ
V roce 1737 založili pobělohorští uprchlíci z Čech na území Berlína vlastní vesničku, Rixdorf. Existuje dodnes jako dynamické berlínské čtvrti Neuköln – místa, kde žijí jak Němci, tak třeba i lidé z Íránu, Libanonu či Palestiny. Pestrá směsice obyvatelstva vytvořila i specifickou rixdorfskou kuchyni, která během „jara“ zavítá do Plzně: Mobilní gastro- a infostánek RIXBOX se od 20. do 28. dubna představí v Plzni „U Branky“, kde nabídne třeba pravou berlínskou kávu, chilli noc tofu a další pochutiny, které právě teď v německé metropoli „frčí“. 
CESTY ZA SOUČASNÝM NĚMECKÝM UMĚNÍM
V rámci Česko-německého jara připravili organizátoři historicky první výstavu německého umělce Gerharda Richtera ve střední a východní Evropě. Richter je jedním z nejvlivnějších (a také nejdráže prodávaných) malířů poválečné éry, který je mnohými kritiky označován za nejvýznamnějšího žijícího umělce. 25. května 2017 se z Plzně vypraví speciálně potištěný vagon Česko-německého kulturního jara, a to nejen na výstavu Gerharda Richtera, ale také na výstavu Eberharda Havekosta v Galerii Rudolfinum a rovněž na prohlídku pražského Goethe-Institutu. Cesta i program jsou nabízeny zdarma, kapacita je ovšem omezená, přihlášky přijímá DEPO2015 (hodousova@depo2015.cz). 
 
DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V NĚMECKÝCH FIRMÁCH NA PLZEŇSKU 
 
Pro všechny zájemce, především ale pro děti a mládež, proběhnou v Plzeňském kraji Dny otevřených dveří v německých firmách (ZF Engineering Plzeň, Konplan, MBtech Bohemia a další). Cílem je otevřít dveře firem pracovním silám zítřka a ukázat, co danou firmu činí neobvyklou. Návštěvníci budou mít možnost poznat pracovní svět v praxi, něco si vyzkoušet, na něco si sáhnout a na něčem se podílet.
 
Co? Zahájení Česko-německého kulturního jara 2017 v Plzni
Kdy? 19. dubna 2017, 18:00 hod. 
Kde? DEPO2015, Presslova 14, Plzeň
 
Přehled všech akcí Kulturního jara najdete na webových stránkách www.de-tsch.eu.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.