Share |

V Plzni se sejdou inovátoři

 
Festival Česká inovace zveřejnil program a vizuál letošního 6. ročníku: 30. listopadu se v Plzni setkají inovátoři z celé republiky
 
Největší tuzemské setkání inovátorů se letos poprvé koná v Plzni – 30. listopadu v areálu DEPO2015. Nový vizuál vystihuje podstatu a unikátnost Festivalu Česká inovace – setkání průmyslu, inovátorů, investorů, akademiků a veřejného sektoru, jehož cílem je propojení jednotlivých komunit a konkrétní ČIN. Festival od roku 2011 pořádá Česká inovace o.p.s. ve snaze maximálně podpořit inovační prostředí v České republice. Zájemci, kteří chtějí na festivalu upozornit na své projekty, produkty či inovace, se mohou do 24. listopadu hlásit na e-mailu: info@ceskainovace.cz.
„Ptáte se, proč přijít na Festival Česká inovace? Protože Plzeň je jenom jedna. Jsme chytré město a dlouhodobě podporujeme inovace a technologie. Chceme vám ukázat, co v této oblasti děláme my a ostatní města a proč si troufáme s nimi soupeřit. Přijďte a my vám to ukážeme," zve Pavel Kotas, náměstek primátora města Plzeň.
 
Program Festivalu Česká inovace 2017
Atraktivní festivalový program je rozčleněn do tří bloků. Autobusovou halu v DEPO2015 zaplní nejrozsáhlejší, zdarma přístupný blok A. Po přivítání s přátelským humanoidním robotem Pepperem si návštěvníci mohou prohlédnout expozice a prezentace inovačních firem, města Plzeň a Plzeňského kraje. V rámci doprovodného programu se otevře zóna elektromobility, Dron zóna, k vidění budou ukázky studentských formulí, leteckých simulátorů, techniky Armády ČR, virtuální reality. Součástí vyhlášení celonárodní soutěže Česká inovace 2017 o nejlepší inovativní nápady, projekty a realizovaná řešení v několika různých kategoriích bude představení finalistů předchozích ročníků. A chystá se i jedno překvapení – interaktivní světelná show!
VIP zóna, do níž bude vstup zpoplatněn, se usídlí v kavárně, Klempírně a přilehlých prostorech, kde budou probíhat praktické workshopy. Jednotlivé diskusní stoly se zaměří na oblast aditivních technologií, elektromobility, udržení know-how v ČR, inovační potenciál veřejné správy a akademického sektoru. Připraven je i speciální networking. Událostmi nabitý den završí večerní koncert USB bandu (Universal Swing Brothers) a DJs.  
Třetí částí festivalového programu je konference Budoucnost české výroby v Technologickém centru Dronet v DEPO2015, na kterou jsou primárně zváni manažeři a majitelé firem. Konference seznámí s novými trendy, ukázkami inovativních přístupů i praktickými aspekty zavádění inovativních řešení – jak z pohledu implementace do výroby, tak z hlediska financování, daňové optimalizace i marketingu. Detailní program a registrace na www.bids.cz/ceskavyroba. Uzávěrka přihlášek je 20. listopadu.
Konkrétní příběh České inovace
Na 6. ročníku Festivalu Česká inovace svůj vynález „3D tisku z kovu“ představí Petr Zikmund:
Technologii 3D tisku zná dnes už prakticky každý – vnímáme ji jako snadnou cestu k rychlému převedení nápadů do reálného světa. Představivost většiny se však omezuje na výrobky, kolem kterých praktická aplikace bez povšimnutí prolétla v Gripenu. Ani mě nelákala výroba hraček a klasické konvenční strojařiny, která má problém na každé kreativní řešení. Chtěl jsem maximálně využít znalost výrobních technologií, cit pro design a hlavně dělat něco reálného, hmatatelného. A být u toho od začátku až do konce.
Přeskočím long story – dva a půl roku jedu na aditivní vlně a tisknu z kovu pod střechou projektu METAL 3D, který jsme s kamarádem Markem díky vstupu investora rozjeli v bývalé raketové základně na Dobříši. Všechno se točí kolem stroje, který umí za pár hodin vyrobit plně funkční kovový díl se špičkovými vlastnostmi. Je ho třeba jen vhodně nasměrovat, takže to ve zkratce dělám. Určuju směr, hledám výzvy a popularizuju technologii, která má před sebou nepředstavitelnou budoucnost.
Už na loňském strojírenském veletrhu jsem si během konference 3D tisku zahrál na populistu a vyřkl heslo „3D tisk z kovu pro všechny" a o to se taky snažím. Službu nabízím laikům, začínajícím designérům, konstruktérům a firmám všech velikostí. Tiskl jsem dárek pro babičku, součást výbavy mistryně republiky i lopatky turbín. Tím chci říct, že umím vyrobit téměř cokoliv a ještě za super cenu – nenabízím jen vlastní výrobu, umím poradit s volbou technologie, navrhnout konstrukci, inovovat... Nejraději mám projekty „z papíru do kolbenky" – takové, ve kterých se zákazníkem projdu celý výrobní proces od návrhu až po nasazení do provozu.
Přiznávám, že ne všechno je tak boží, jak to tu maluju – technologie je stále relativně nová a řada procesů, které s ní souvisejí, není zcela odladěna a user-friendly. Tam vidím potenciál a z pozice zdravě kritického uživatele hledám cesty, jak si práci zpříjemnit. První vlaštovkou je zařízení, které jsme letos společně s tradičním českým výrobcem pil PILOUS představili na MSV v Brně. Štvaly mě hodiny s kladivem, dlátem a úhlovou bruskou… Mozoly a krev, to nikoho nebaví. Takže to, co vzniklo, je bomba – český stroj, jehož kouzlo tkví v odstranění fyzicky namáhavé práce spojené s oddělováním kovových dílů z tiskové platformy. Pár drobných detailů udělalo z klasické pily zařízení, o kterém už dnes ví ti největší světoví hráči na poli aditivní výroby. S ní přivezu do Plzně ukázky toho nejlepšího, do čeho jsem se za těch pár let namočil. Nemůžu se dočkat!
 
Oficiální stránky Česká inovace o.p.s.: www.ceskainovace.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.