Share |

V Plzni ve středu přistanou mimozemšťané

foto: pořadatel

Mezinárodní festival DIVADLO, který se koná od 12. do 20. září v Plzni, nabídne kromě zahraničních a domácích „kamenných“ souborů řadu netradičních a alternativních představení a akcí, které se odehrají v ulicích Plzně, v kavárně i například v bývalém pivovaru.

Asi nejnápadnějším bude pouliční projekt Invaze slovinského souboru Ljud. Růžoví mimozemšťané při něm přistanou v ulicích Plzně a budou se s kolemjdoucími snažit navázat „meziplanetární“ dialog. „Každá z postav mimozemšťanů má vlastní příběh a oslovuje diváky svým vlastním způsobem. Na všední jednoduché věci, které bereme už dávno jako samozřejmost, reagují odlišně,“ říká vedoucí dramaturgické rady Kamila Černá. Reakce obyvatel Plzně se pak stanou součástí představení a celé akce.

K programu festivalu také patří již tradiční off program, který nabídne výběr toho nejzajímavějšího z oblasti alternativního divadla. Letos tak do Plzně přijede soubor VOSTO5 s představením Pérák o mytickém superhrdinovi z doby nacistické okupace. „Inspirující vyprávění o Pérákovi není jen generační hrou s historií. Jde o skutečnou divadelní podívanou, která kombinuje prvky bojových umění a extrémních sportů s poetikou autorského divadla a typického slovního humoru,“ doplňuje dramaturg Jan Kerbr.

Soubor Boca Loca Lab v inscenaci Požár představí divadelní kroniku evropské společnosti přelomu 19. a 20. století. „Pokrok, technika, politika, láska a dějiny vyjádřené přesně dávkovanými slovy, tóny, gesty a pohyby – jde o další originální divadelní kompozici režiséra Jiřího Adámka,“ říká Jan Kerbr.

V inscenaci Mraky souboru Handa Gote pátrá choreografka Veronika Švábová prostřednictvím tance, zpěvu, projekcí a fotografií v dějinách vlastní rodiny po důležitých momentech i zdánlivých maličkostech.

Pražská DAMU přiveze do Plzně inscenaci režiséra Jiřího Havelky Já, hrdina, která je rekonstrukcí činů bratří Mašínů. „Autorský projekt poskytuje maximálně objektivní prostředí pro rozřešení jednoduché, ale vyhrocené otázky: VRAH nebo HRDINA? Nic než fakta. Udělej si názor. A pak ho změň,“ uvádí Jan Kerbr.

Molierův text Misantrop do současnosti převedl v originální inscenaci brněnský soubor Buranteatr. Tvůrci v ní pojmenovávají příznačné rysy současnosti.

Back to Bullerbyn je název první českoslovinské loutkové soap opery, kterou do Plzně přivezou soubory Športniky a LG Maribor. Vznikla volně na motivy knihy Astrid Lingrenové Děti z Bullerbynu a odpovídá na „vše, co jste kdy chtěli vědět o Bullerbynu a báli jste se zeptat.“

Že se divadlo může odehrát i u kavárenského stolku, dokáže divadelní projekt Etiquette britského souboru Rotozaza. Jeho aktéry ale nejsou herci, ale zájemci z řad veřejnosti. Vždy na 30 minut od 10 do 18 hodin jedna dvojice usedne ke stolku a dle pokynů ze sluchátek sama pro sebe rozehraje příběh drobných situací. „Již nyní je možné se hlásit a zažít si tento zajímavý pocit, kdy se z diváka stane herec. Zároveň se nebojte: nebudete v kavárně středem pozornosti,“ doplňuje manažer festivalu Zdeněk Pánek.

Další bohatý program tanečních, pohybových a multižánrových představení připravilo pro festival DIVADLO občanské sdružení Johan do prostor Moving Station. Vystoupí například Lenka Bartůňková, Lachende Bestien, VerteDance nebo Divadlo Archa.

Mezinárodní festival DIVADLO letos připravil výjimečnou nabídku zahraničních i domácí divadel: jedním z nejzajímavějších představení se stane inscenace Otmorozki režiséra Kirilla Serebrennikova v podání moskevského Sedmého studia. Inscenace, kterou společně napsali Kirill Serebrennikov a jeden z nejpopulárnějších současných ruských spisovatelů Zachar Prilepin na motivy Prilepinova díla (včetně kontroverzního románu Saňkia), vypráví o mladých lidech, kteří demonstrují v ulicích za spravedlnost. Představení absolventů akademického studia MCHAT získalo letos nejvyšší ruské divadelní ocenění Zlatou masku. K dalším zahraničním lákadlům letošního ročníku budou patřit inscenace Čechovova Ivanova budapešťského Divadla J. Katony, která hostovala na špičkových festivalech několika kontinentů, dále inscenace dle filmu Ingmara Bergmana Šepoty a výkřiky Maďarského divadla v Kluži, monodrama Sunken Red divadla Toneelhuis z belgických Antverp kombinující několik druhů speciálních projekcí a inscenace Kukura bratislavského Divadla Aréna v režii Rastislava Balleka. Z domácího programu diváci uvidí výběr toho nejzajímavějšího, co vzniklo za poslední sezónu – Pražské komorní divadlo, Slovácké divadlo, Divadlo v Dlouhé, Dejvické divadlo, Divadlo Husa na provázku, Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Reduta - Národní divadlo Brno, Naivní divadlo a inscenace domácích plzeňských divadel.

Vstupenky na celý festival jsou již v prodeji.
Více informací o celém programu na: www.festivaldivadlo.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.