Share |

V Olomouci se po tramvajových kolejích rozjede pojízdná galerie

foto: pořadatel akce

Galerie dé – nový projekt kreativního týmu ARTnative vznikl ve spolupráci s Dopravním podnikem města Olomouce.Vernisáž první výstavy se koná v úterý 23. července 2013 od 19 hodin v prostoru odstavné koleje tramvají poblíž olomoucké zastávky Hl. nádraží.
 
Projekt Galerie dé promění běžnou tramvaj v pojízdnou výstavní síň. Koncept vychází ze současných trendů, kdy se umění otevírá a hledá si kratší cestu za diváky, které oslovuje v místech jim blízkých. Galerie dé bude dodržovat jízdní řád běžné tramvajové linky a bude tak dostupná všem cestujícím.
 
V interiéru tramvaje budou prezentovány výstavy fotografií, výtvarného umění či drobné plastiky. První vernisáž proběhne již nadcházející úterý, kdy 23. července 2013 v 19 hodin bude možné galerii navštívit na náhradní tramvajové zastávce u hlavního nádraží.
 
V budoucnu se kromě vernisáží cestující budou moci v interiéru tramvaje setkat s divadelním představením, autorským čtením nebo hudebním programem. Vše bude probíhat během jízdy. 
 
Pro pohodlnou orientaci a nalezení galerie, která bude součástí běžného provozu městské hromadné dopravy, bude tramvajová souprava speciálně označena. Zvažuje se také umístění GPS modulu, který by přes www stránky přesně identifikoval polohu tramvaje.
 
Galerie dé si bere za cíl nabídnout netradiční prostor nejen začínajícím autorům, ale i projektům, které by se do běžných galerií nedostaly. Cílem je projekt galerie udržet dlouhodobě a prezentovat v ní zajímavý program určený nejen pro samotné obyvatele města Olomouce, ale i návštěvníky a turisty města. Mělo by se jednat o běžnou tramvajovou linku, která nabídne na své trase něco navíc. Programová náplň a kurátorský dohled nad galerií bude realizován týmem ARTnative.
 
Na první výstavě v pojízdné galerii uvidíte v premiéře snímky Zdeňka Lhotského (*1956), zakládajícího člena výtvarné skupiny Tvrdohlaví, držitele Bavorské státní ceny za design. Vernisáž proběhne v úterý 23. července v 19 hodin v prostoru odstavné koleje tramvají, poblíž zastávky Hlavní nádraží v Olomouci.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.