Share |

V listopadu se hraje ve Studiu Hrdinů inscenace Pustina

foto: Jan Dvořák

V pondělí 6. 10. 2014 uvedlo Studio Hrdinů v rámci festivalu ...příští vlna / next wave... premiéru inscenace Pustina, která vychází z básnického díla textaře, hudebníka a výtvarníka Pavla Zajíčka. V inscenaci hraje živě DG 307.
 
Nejbližší reprízy, kdy se bude Pustina hrát ve Studio Hrdinů jsou: 5. 11, 19. 11. a 29. 11. 2014 vždy od 20.00.
 
Pavel Zajíček je spolu s Ivanem Martinem Jirousem nebo Mejlou Hlavsou považován za jednu z klíčových osobností českého undergroundu. Zajíček je především spojen s DG 307, jejíž název je odvozen od označení psychiatrické diagnózy. Založil ji v roce 1973 spolu s Mejlou Hlavsou, Zajíček dodnes s DG 307 živě vystupuje. 6. 6. 2014 Zajíček obdržel Cenu Revolver Revue 2013.
 
„Na hraně. Na okraji. V radosti. Tvoření je ve stopách bolesti.“
 
Projekt Pustina stojí na libretu, básnické skladbě, které vzniklo složením tří základních sbírek básníka Pavla Zajíčka. Sbírkami použitými pro projekt Pustina jsou: Roztrhanej film, Šedej sen a Kniha moří
 
V inscenaci se propojují tři dramatické složky: živá hudba /DG 307/, filmové projekce a herecké akce. Tyto tři  složky se navzájem podporují a ovlivňují a vzniká tak specifický tvar na pomezí filmu, koncertu a divadla. Tvar, který umožňuje otevřít zapouzdřený svět Zajíčkovy imaginace. V hlavní roli je sám Pavel Zajíček, inscenace má proto silně autobiografický rozměr.
 
"Jestliže se něčemu učit, tak snad naslouchat tichu, samotě, mlčení, pokoře. Z toho můžeš lepit a šít krásné hábity světla i tmy! Přestaneš vidět, slyšet a cítit, až začneš vidět, slyšet, cítit to podivné nové dunění v hlavě!"
 
Inscenace vznikla za podpory festivalu ...příští vlna / next wave..., v koprodukci s O.S. Mezery, podpořil ji Karel Schwarzenberg, je věnována Filipu Topolovi a Ivanu Martinovi Jirousovi.
 
www.studiohrdinu.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.