Share |

V Cannes poletíme hodně rychle, slibuje Petr Kopfstein

foto: Red Bull Media House

poprvé v historii se prestižní letecký seriál Red Bull Air Race představí ve Francii. O víkendu 21. a 22. dubna se bude závodit na nádherném pobřeží Cannes, kde se český pilot Petr Kopfstein pokusí zaútočit na finálovou čtyřku. V malebném Provence se bude odehrávat mimořádný závod. Nejenže se po 12 sezonách a více než 80 závodech představí nejprestižnější letecký seriál poprvé na francouzském území, ale o body do světového šampionátu se budou rvát hned tři francouzští piloti (další dva působí v nižší kategorii Challenger Cup). 

 

„Francouzi patří k národům, které milují létání. Ve své akrobatické kariéře jsem nikdy nezažil takové přivítání jako na mistrovství světa ve Francii, při kterém nás přišlo pozdravit zaplněné náměstí. Očekávám, že v Cannes bude zaplněné celé pobřeží,“ říká pilot Teamu Spielberg.

Cannes je známé díky mezinárodnímu filmovému festivalu. Tentokrát se však diváci nebudou obracet k plátnu, ale budou sledovat letecké drama nad Středozemním mořem, nad nímž pořadatelé připravili velmi technickou trať. „Poletíme do kruhu. Čekají nás dva vertikální manévry a všechno se bude odehrávat v rychlém sledu, takže v průběhu letu nebude žádný prostor k vydechnutí,“ říká Petr.

 

Významnou roli bude hrát také počasí, protože v Cannes velmi často fouká od moře silný vítr. „Je možné, že každý den budeme létat s jinou strategií. Ale věřím, že jsme dobře připraveni. Strávil jsem desítky hodin na simulátoru, kde jsem zkoušel různé trajektorie letu za různého počasí. Víme, jak letět rychle,“ dodává bojovně.

 

Povzbuzením pro Petra může být i vyjádření Paula Bonhomma, trojnásobného mistra světa Red Bull Air Race: „Petr je výborný, létá čistě a solidně,“ říká britská legenda. „Závodění bere velmi profesionálně a bez velkého humbuku se zlepšuje. Začíná se mu to vyplácet a brzy bude vyhrávat.“

 

Další detaily o závodě na Azurovém pobřeží najdete v příloze. Přímý přenos můžete sledovat na www.redbullairrace.com. Kvalifikace startuje v sobotu v 16 hodin. Nedělní závod začne ve 14 hodin. Česká televize odvysílá ze závodu záznam v neděli ve 23 hodin.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.