Share |

V krabičce je Wittgenstein

Jednou z navazujících aktivit časopisu CHRON je připravovaná výstava v nádražní čekárně ve slováckých Nedakonicích ve dnech 28. července až 8. srpna. Týká se jedné závažné Wittgensteinovy tradice, jak ji vyjádřil v oddíle 293. Filozofických zkoumání. Tento citát je jako motto součástí výstavní pozvánky, stejně tak z něj vychází i název výstavy.
 
V nedakonické nádražní čekárně tedy budou shromážděny autorské krabičky, o nichž víme třeba podle váhy, že v nich cosi je – neboť jsou ovšem zalepeny, zašroubovány nebo zamčeny, o objektivní existenci onoho uvnitř se můžeme přesvědčit pouze z připojené autorské dokumentace. Takže nikoli díla samotná, nýbrž jejich dokumentace budou tentokrát tvořit výstavu. Tedy cosi druhotného, zprostředkované popisy věci – jak se v kurátorském záměru říká doslova: zpodobování intelektuálních faktů.
 
Hra s filozofem Wittgensteinem. Autorské krabičky. Druhotnost jako konstituující význam. Neviditelná viditelnost.
 
Letošní prázdninová nedakonická výstava je míněna jako generálka pro výstavu příští - navazující, v italském Miláně na podzim příštího roku. Tedy 100 let poté, co Wittgenstein pobýval půl roku v Olomouci, kde napsal některé závažné poznámky k jeho pozdějšímu Tractatu. Zájemci o účast na letošní nedakonické výstavě se více dozvědí ve 2. čísle časopisu Chron.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.