Share |

Úspěch českého komiksu na mezinárodním festivalu

foto: Nakladatelství Lipnik

Na mezinárodním komiksovém festivalu Ligatura v polské Poznani se na 1. místě v soutěži němých komiksů Silence umístila Ústřice času scenáristů Džiana Babana a Vojtěcha Maška a výtvarníka Jana Šillera.

V soutěži se utkalo 168 prací ze 39 zemí celého světa od Švýcarska po Malajsii.

Vítězové byli vyhlášeni 21. dubna během slavnostního zakončení 3. ročníku Ligatury.

Komiks Ústřice času v Česku vyšel jako součást 2. dílu trilogie Monstrkabaret Freda Brunolda Za vším hledej doktora Ženu. Džian Baban a Vojtěch Mašek jsou u nás uznávanými komiksovými scenáristy, společně napsali komiksy Sloni v Marienbadu, Za vším hledej doktora Ženu, Poslední chobotango, Pandemonium a Ve stínu šumavských hvozdů. Vojtěch Mašek byl scenáristou u dokumentární komiksové trilogie O přibjehi (spolu s Mášou Bořkovcovou a Markétou Hajskou) a společně s Markem Šindelkou převedl jeho prózu Chyba do komiksové podoby. U většiny jmenovaných knih je Vojtěch Mašek i výtvarníkem.

Jan Šiller se na knihách podílí jako grafik, navrhuje obálky. V současné době také vytváří výtvarnou podobu krátkých komiksů publikovaných od začátku tohoto roku v časopise Art & Antiques (scénář píšou Džian Baban a Vojtěch Mašek).
Trilogie O přibjehi se prosadila také v zahraničí – v loňském roce vyšla ve Francii.

www.nakladatelstvilipnik.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.