Share |

Uplést si svět

Americká výtvarnice Anna Hrachovec plete krysy, domy, tužky a krokodýly.

Plete mraky, ze kterých prší. Smutné televizory. Barevná města zaplavená vlněnými krysami. Maličké netopýry a spousty dalších, podivně roztomilých věcí. Seznamte se s americkou výtvarnicí Annou Hrachovec. 

Jak dlouho se tomuhle věnuješ?
Pletené věci dělám zhruba čtyři roky.
NEW YORK: KONEC ŠÁL
Jak ses k pletení dostala, a co tě přimělo vyrábět jiné věci než šály?
Nejdřív to pro mě bylo hobby, při kterém jsem si odpočinula od studia. Pokračovala jsem i po dostudování a pět let vyráběla obvyklé věci jako šály a čepice a svetry, ale pak mě začalo nudit dělat věci k nošení. Pletení jsem milovala, ale chtěla jsem zkusit něco, co můžu dávat jako dárky kamarádům. 
Krátce předtím jsem se přestěhovala do New Yorku a díky tomu, že jsem sehnala práci v galerii, jsem vídala spoustu úžasného umění, včetně toho "plyšového". Docvaklo mi, že možná můžu plést legrační figurky, tak jsem to zkusila. Moje první hračky dostali kamarádi jako dárky, a od té doby jsem jimi posedlá.
HELLO KITTY A HRAČKY PRO DOSPĚLÉ
Tvoje věci používají estetiku komiksů a také japonského umění amigurumi, je to tak?
Design japonských postaviček mě ovlivňuje hodně. Miluju jednoduchý "kawaii" (roztomilý, pozn. aut.) vzhled postaviček jako Hello Kitty, a obdivuju, že roztomilé japonské figurky jsou nejen pro děti, ale i pro dospělé.
Co se týče amigurumi, ovlivnilo mě to, ale nechci kopírovat žádný konkrétní styl. Kromě toho nemám moc zkušeností s háčkováním (většina amigurumi je háčkovaných), tak jsem prostě vyrazila na svoji vlastní cestu s pletením.

Prodáváš návody na své výrobky, je o ně zájem?

Naštěstí ano!  tvorba návodů mi zabere většinu času. Dostala jsem se k pletení ve správnou dobu, zrovna, když se stalo běžným být na netu. Dnes je běžné, že si lidi na webu hledají návody a podporují nezávislé designéry, jako jsem já, kupováním PDF souborů s návody. 

 

LEGRACE S FOTKAMI

A je sranda koukat se na věci, které lidé podle tvých návodů vytvořili?

Náramná. Na celém mém řemesle je tohle úplně to nejlepší: vidět, jak hračka, kterou jsem navrhla, vypadá, když ji vyrobí někdo jiný. Dokonce mám každoroční fotosoutěž, kam lidé posílají fotky věcí, které udělali podle mě, a je úchvatné, kolik kreativních příspěvků každý rok přijde.

 

Tvoje věci vystavovala newoyrská galerie Hanahou, budeš mít nějaké další?

V srpnu to bude newyorská Lion Brand Yarn Studio gallery - pletu spousty maličkých pestrobarevných postaviček a pak teprv vykoumám, jak je vystavit. Zřejmě je sešiju dohromady a bude to veliká barevná masa těl. Strašně se těším.

Vyšla ti i kniha, budou další?

Bylo skvělé vydat knihu s návody, jediný problém byl udržet ty věci tak dlouho pod pokličkou, protože jsme zvyklá blogovat o všem průběžně. Ale to čekání se vyplatilo. letos v létě vyjde má druhá knížka, Teeny-Tiny Mochimochi. 

Uživí tě to, nebo musíš mít i další job?

Na částečný úvazek pracuju, ale jsem ráda, že navrhování a pletení tvoří většinu toho, co dělám. je to jako sen, moci věnovat tolik času tomu, pro co mám skutečnou vášeň. nevím, jak to bude za rok, což mě trochu děsí, ale je to vzrušující!

 

PODĚLTE SE

Spolupracuješ i s jinými lidmi?

Ještě ne, ale ráda bych, jedna kamarádky navrhuje šperky, možná že už letos něco podnikneme společně.

Máš nějakou radu pro lidi, kteří by chtěli prorazit s něčím tak unikátním, jako jsou třeba tvoje pletené "hračky"?

Je třeba dopřát si hodně experimentování, ať se samotnou tvorbou, nebo s tím, jak ji sdílet. Když se na netu podělíte o část toho, jak vaše věci tvoříte, dosáhnete toho, že lidé se o vás budou víc zajímat. A pravidelně blogovat mi pomohlo k tomu, že mám kolem sebe lidi, kteří mají o mou práci opravdový zájem.

 

Web Anny Hrachovec: http://mochimochiland.com/

Foto: Brandi Simons, Helene Park a David Rasura.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.