Share |

Únorový program Kina Pilotů

foto: A Mother's Son

30.1. Trochu mimo
1. 2. Po konci světa
3. 2. Všechno bude fajn 
4. 2. A Mother's Son
Vstupenky k dostání na pokladně kina Pilotů a na www.kinopilotu.cz

 
30.1. 19:00 -Trochu mimo
Pásmo krátkých filmů od mladých českých tvůrců, které sklízí úspěchy na mezinárodních filmových festivalech.
 
Přistoupili? (30 min)
režie Tereza Pospíšilová
Mladý romský chlapec Martin je na útěku z domova. Ve vlaku si přisedne k osamělému staříkovi Vojtěchovi a postupně, i přes jejich rozdílnost, nachází jeden v druhém spřízněnou duši. Martinův skutečný důvod útěku z domova je ale mnohem složitější, než by si Vojtěch dovedl představit...

Twofold (35 min)
režie Luděk Wellart
Anton - Lola - Frank. One, two, one, two one? Everything seems real but what if it´s not? One affects the other. How do you tell reality and dream apart and vice versa? 
…Anton – Lola – Frank. Jedna, dva, jedna, dva, jedna? Vše vypadá reálně, ale co když není? Jedno ovlivňuje druhé. Jak rozeznáte realitu od snu a naopak? 

Biobuddy (7,5 min)
režie Jan chramosta
Muž vstoupí do baru a během okamžiku převrátí všem život naruby. 

Nehoda (13 min)
režie Šimon Štefanides
Starý pan Tošovský svým autem porazí paní Pařízkovou. Jeho dcera Zuzana zuří vztekem a zabaví mu jeho klíčky od auta, aby mu zabránila v dalším řízení. Na jednu stranu sice problém vyřeší, ale na stranu druhou si znepřátelí svou matku Janu, která už dlouho plánuje jet na vzdálený hřbitov a provést tam jarní úklid. Po hádce se Jana rozhodne, že to takto rozhodně nenechá.
 
1.2. 20:30 - PO KONCI SVĚTA
Speciální promítání filmu Ivana Ničeva

Velvyslanectví Bulharské republiky, Velvyslanectví Státu Izrael v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze ve spolupráci s kinem Pilotů představují celovečerní film Po konci světa. Promítání filmu Ivana Ničeva je věnováno 75. výročí záchrany bulharských Židů, Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu a dvaceti letům od natočení snímku.
 
Film získal Křišťálový globus na MFF Karlovy Vary.
Režie Ivan Ničev, scénář Angel Wagenstein, kamera Georgi Nikolov, hudba Stefan Dimitrov
Hrají Stefan Danailov, Katerina Dadaskalu, Vasil Michailov, Tatjana Lolova, Georgi Kalojančev, Georgi Rusev a další.
Vtipný a zároveň smutný příběh, který jako židovský vtip vypráví o temných stránkách lidského života. Náhodné setkání prof. Alberta Kohena (Stefan Danailov) a Araksi Vartanjan (Katerina Dadaskalu), mezi kterými v dětství na pozadí multietnického města Plovdiv vzplála platonická láska, nás přivádí do doby dramatických změn během i po 2. světové válce. Podaří se jim znovu prožít šťastné okamžiky dětství?
Promítání v originále s českými a anglickými titulky.

 
3.2.2018 19:30 - Všechno bude fajn
Hosté: Robin Kvapil, Kateřina Olivová
Hlavní roli ve filmu hraje Brno. Sdružuje několik příběhových linií filmu, které se postupem filmového vyprávění setkávají i dějově. Hlavní osu filmu tvoří příběh Standy Kadlece, až příliš důvěřivého a hodného člověka a jeho těhotné ženy Aleny. Na druhé straně to je příběh Ladiho, nejbližšího asistenta brněnského primátora Langa. Ladi je Standovým spolužákem z gymnázia. Svou povahou nicméně Standův protipól. Zatímco Standova dobrota a slušné chování odsuzují Standu k životní roli „lůzra“, Ladi sbírá bezostyšné úspěchy. Postupně ale poznáváme, kdo ve skutečnosti ztrácí nejvíce… 
71 min, česky
 
4.2.2018  17:00 - A Mother´s Son
Projekce s diskuzí
U příležitosti smutného lednového výročí sebeupálení statečného studenta Jana Palacha, který se rozhodl burcovat společnost po Sovětské okupaci, dostane publikum v kině Pilotů příležitost shlédnout film s tématem aktuálním, kterým je sebeupalování tibeťanů, kteří se snaží upozornit na okupaci Tibetu Čínskou lidovou republikou, která už od roku devastuje nejen kulturu, jazyk a náboženství Tibeťanů, ale zničila tisíce nevinných životů a další tisíce Tiběťanů donutila emigrovat, včetně Jeho Svatosti dalajlamy. Mladý režisér Sonam přijíždí do Prahy, aby představil svoje filmy a diskutoval s publikem. Film je emocionálně působivý, nevhodný pro děti. 

A Mother´s Son je dokumentární film Tibetského režiséra žijícího v Londýně Sonama Anjtatsanga a vypráví o 16ti letém chlapci Dorjee Tseringovi, který se jako mnoho dalších sebeupálil na protest proti okupaci Tibetu Čínskou lidovou republikou a ničení tibetské kultury a nábožensví. Film se snaží odpovědět na otázky co vedlo mladého chlapce k tak zásadnímu rozhodnutí a jak jeho čin ovlivnil jeho blízké a okolí, v němž žil. 
Projekce s přednáškou a debatou s tvůrcem.
70 min, tibetsky a anglicky, anglické a české titulky


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.