Share |

Unikátní kniha snoubící fotografii a poezii je na světě

foto: pořadatel akce

Právě vychází jedinečná publikace „0“, která kombinuje výtvarnou fotografii s přední českou poezií. Jejím autorem je mladý umělecký fotograf Jan Škop, který v knize představuje to nejlepší ze své čtyřleté fotografické cesty. Fotografie jsou doplněny o básnická díla oceňovaných českých básníků, kteří je obohatily o své osobní reakce. Křtít se bude tento pátek 20. června na Náplavce (facebook pozvánka zde).
 
Knižní debut Jana Škopa představuje dialog vizuálního umění s jazykovým světem. Kniha nese název „0“, stejné označení jako autorova první výstava, která proběhla v roce 2010. „0“ je jednotící prvek, značící nekonečnost lidské kreativity stejně jako nikdy nedostihnutelnou dokonalost, kterou lidé hledají. Vizuální stránka se střetává s textovou v podobě básní předních současných mladých básníků jako je Jan Těsnohlídek, Janele z Liků, Jonáš Hájek, Petra Strá, Jana
 
Orlová, Jaroslav Žváček, Milan Urza, Vratislav Maňák nebo Marta Veselá Jirousová. Většina autorů je narozena po roce 1980, včetně autora fotografií. Básníci se nechali fotografiemi inspirovat a vést, a vytvořili tak textovou reakci na svůj osobní vizuální vjem. Jde o emotivní záznamy pocitů, které jsou vytvořené inscenovanou a výtvarnou fotografií. Na ní je zajímavé, že nejde jen o zmražení okamžiku. Kniha se tímto přístupem snaží vytvořit novou formu komplexního díla, kdy se překrývající umělecké formy navzájem doplňují, a vytvoří tak nové emotivní světy.
 
Fotoparát používám jako štětec, pomocí kterého na bíle plátno nanáším střípky výsledného obrazu. Nechci jen zaznamenávat svět kolem sebe, ale snažím se zobrazit své osobní niterné pocity a emoce, ukázat to, co nevidíme běžným okem. Každý divák je pak nucen ke zcela individuálnímu vnímání a interpretaci fotografií. Chci aby při zhlédnutí jedné mé fotografie tisíci lidmi, vzniklo tisíc fotografií,” shrnuje svůj postup a filozofii Jan Škop.
 
Křest knihy proběhne tento pátek v (A)void Café na pražské Náplavce, během večera bude probíhat autorské čtení básní a na závěr zahraje také živá kapela. Kmotry knihy se stali Matěj Chlupáček a Mike Samir, kteří nedávno vydali celovečerní film Hany, který se v některých momentech prolíná s tvorbou Jana Škopa. Kniha bude po křtu k dostání v kamenné prodejně Rekomando a lze jí také objednat přímo na autorovo stránkách www.janskop.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.