Share |

UMTrh: První pražské venkovní tržiště s uměním

foto: pořadatel akce

Jedinečný umělecký trh UMTrh si klade za cíl dostat umělce a umění z galerií „na ulici”. Trh se uskuteční poprvé o víkendu 24. a 25. září. Během zářijového víkendu se prostranství před hotelem Intercontinental v Pařížské ulici promění na otevřenou platformu uměleckého mikrofestivalu. První UMtrh s podtitulem  „MLADI A NEKLIDNÍ“ tím zahajuje svou činnost, která by měla kontinuálně navazovat každý poslední víkend v měsíci. Pořadatelem akce je spolek Žijeme v centru.
 
„Cílem tohoto projektu je podpora rozmanitých uměleckých směrů v oblasti výtvarného umění, hudby, filmu a dalších. Součástí projektu je ‚instalace‘ umění do běžného života,“ říká Olda Pařízek, tiskový mluvčí UMTrhu. Snahou organizátorů je pomoci mladým absolventům uměleckých škol najít si své publikum na ulici, a poskytnout tak příležitost k otevření hranic jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni. K oslovení zahraničních zájemců svoji originální tvorbou dostávají mladí poprvé také atraktivní příležitost v nejdražší ulici v Praze, která dosud nebyla takovým aktivitám otevřena. Zářijový podtitul veletrhu zní „Mladí a neklidní“.
 
Co bude k vidění, na prvním UMTrhu, který se uskuteční poslední zářijový víkend? Šanci prezentovat svá díla a produkty dostanou zajímaví umělci napříč žánry a zaměřením. Návštěvník trhu bude mít možnost vidět a zakoupit obrazy, šperky, oblečení, fotografie, navštívit barber shop, shlédnout film v letní kině, být svědkem světelené instalace a mnohého dalšího.
 
Mezi vystavovateli ve stáncích najde návštěvník zajímavé tvůrce. Mezi ně patří například sdružení Klok Art, sochařka Barbara Chalupníková, stánek bude mít také Akademie výtvarných umění, fashion značka MDMA předvede aktuální kolekci, Barber Shop Tony and Guy poskytne své služby pod otevřeným nebem, výrobu triček předvede Petr Jáchym a jako památku na první UMTrh si pořídíte vlastní fotografii z Polaroidu. Kompletní seznam vystvujících je k dispozici na facebookovém profilu UMTrhu.
 
UMTrh nabídne také doprovodný program. Protože se jedná o veřejný prostor vymezený umělcům, své volné pole působnostizde budou mít buskeři, tedy pouliční hudebníci, kteří v centru Prahy nemají jinak na růžích ustláno. Kromě nich se představí pop folkový hudebník Thom Artway, vystoupí i vítěz celorepublikové soutěže Slam Poetry Ondřej Mácl.    
 
Pořadatelé počítají s tím, že se UMTrh stane širší platformou pro tvůrčí umělecké workshopy doprovázené dalším kulturním programem. Předpokládá se např. uvedení moderní opery či artkina, literárních performance a mnohých jiných aktivit.
 
Každý měsíc bude mít trh jinou podobu. Kromě začínajících umělců bude na UMTrhu představen i trh se starožitnostmi, retromódou nebo interiérovým designem 20. století. V prostoru před hotelem Intercontinental budou vždy nainstalovány designové stánky s uměním, které se otevřou návštěvníkům vždy v sobotu v poledne.
 
Akce UMTrh bude mít své pokračování v pravidelných intervalech. Každý poslední víkend v měsíci do konce roku 2016 bude na stejném místě, tedy na prostratství před hotelem Intercontinental, patřich dalším umělcům, kreativním lidem i návštěvníkům.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.