Share |

Umělecké setkání Štkaní míří na Frýdlantsko

repro k akci

Pátý ročník nezávislého workshopu pro mladé umělce chce pozměnit svou tvář a zanechat v Novém Městě pod Smrkem výraznou stopu.

Workshop Štkaní sdružující umělce z celé České i Slovenské republiky připravuje už pátý ročník nezávislého setkání, které vyvrcholí malým festivalem.

Po dvou ročnících strávených na Slavonicku a dvou ročnících v Mikulově tentokrát organizátoři svolávají mladé lidi se zájmem o umění všech žánrů do severních Čech, konkrétně do Nového Města pod Smrkem na Frýdlantsku. „Cílem akce je přispět k určitému kulturnímu obohacení obyvatel Nového Města pod Smrkem a samozřejmě i účastníků workshopu. Chceme originálním způsobem zviditelnit oblast a historii Frýdlantského výběžku,“ vysvětluje za organizátory akce Lenka Janušková.
Stejně jako v minulých ročnících půjde během desetidenního pobytu především o volnou tvorbu, vzájemnou inspiraci a následnou prezentaci aktuálně vzniklých děl. Oproti minulým letům však chtějí organizátoři vtisknout konceptu akce poněkud odlišnou tvář – mají za cíl úzce se zaměřit především na region Frýdlantského výběžku, čerpat inspiraci z lokálního prostředí a snažit se o interakci s místními obyvateli. „Chceme je citlivým způsobem zapojit do našich aktivit během konání workshopu. Naší snahou je zanechat po sobě unikátní, umělecky zpracovaný obraz regionálních reálií a zanechat kulturní odkaz, který pak může být místním lidem k užitku,“ plánují organizátoři.
S ohledem na takový charakter akce volili pořadatelé místo uskutečnění zcela záměrně. „Nové Město pod Smrkem nás zaujalo jako další z původně sudetských měst se specifickou historií, jehož ojedinělá atmosféra ale není turismem tak poznamenaná jako v případě předchozích Slavonic a Mikulova,“ říká organizátor Vít Zapletal.
Štkaní chce plně využít všechny regionálně zajímavé objekty, přičemž plánuje prostor využít novým způsobem. „Například stavba bývalé textilní továrny v Novém Městě p. S. bude sloužit jako zázemí pro účastníky a prezentaci volného umění, filmu, divadla, a tak může podnítit zájem o tuto chátrající nevyužívanou budovu,“ prohlašují pořadatelé. Ve finále by pak měla vzniknout silná výtvarná, divadelní, filmová a jiná díla ovlivněná prostředím Nového Města pod Smrkem, která účastníkům workshopu, obyvatelům města i zbytku republiky umožní seznámit se nebo si připomenout dějinný význam a specifika oblasti a posunout se ve vývoji svého estetického vnímání o kus dál.

Autor: Ondřej Holubec

Co je Štkaní

Občanské sdružení Štkaní je otevřená skupina mladých lidí, která se zabývá podporou realizace tvůrčích vizí umělecky zaměřených jednotlivců. Hlavním projektem je letní setkání Štkaní, během nějž účastníci tvoří na inspirativním místě s dostatkem materiálového zázemí a které je založené na dobrovolném lektorství a nepovinné profesionalitě (ti zkušenější z tvůrců neautoritativně předávají své znalosti komukoli, kdo o ně projeví zájem).
Štkaní má za sebou čtyři umělecké workshopy ve Slavětíně na Slavonicku a Mikulově, jejichž náplní byla intenzivní tvorba v oblasti výtvarného umění, hudby, divadla, filmové, literární, textilní či sochařské tvorby. Sdružení je otevřeno všem lidem se zájmem o volnou tvorbu, kteří se touží zdokonalit vzájemným předáváním zkušeností, komunikací a tvůrčí interakcí.

Kdokoliv se může zúčastnit

termín konání: 9.–19.8.2012
kapacita 50 osob,
cena – ještě nebyla stanovena,
kontaktní údaje: os.stkani@gmail.com, www.stkani.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.