Share |

U Czech Chefs na zimním menu

Czech Chefs je sympatická parta, o které ještě uslyšíte. (A nejen od nás, hehe:). 
Malý, mladý tým špičkových kuchařů se zaměřuje jednak na reprezentaci ČR na mezinárodních soutěžích (odkud vozí medaile včetně zlatých za české i "mezinárodní" pokrmy), jednak na vzdělávání v této oblasti.
 
Už dva roky pořádají Czech Chefs kurzy pro malé skupinky profíků i amatérů - pokaždé přijde host z nějaké špičkové restaurace a vaří se na určité téma. Minule jsme se učili antipasti od šéfkuchaře italské La Finestry, v prosinci nás do tajů adventního menu zasvětil Ondřej Koráb. Ondřej se učil třeba u Hestona Blumenthala a dalších světových celebrit, aktuálně působí v hotelu The Grand Mark (Hybernská ulice - jejich restaurace nabízí i velmi zajímavá polední business menu).
Jeho recepty se vyznačují respektem k surovinám a tradicím, které obohacuje jemně a decentně. Většina jídel byla založená na české kuchyni. Skvělá rybí polévka připomněla to, co znáte od babičky, ale navíc měla kousek jemného lososa a kruton, který vznikl tak, že si autor bagetu předtím zamrazil - zkuste to, nakrájíte úžasně tenounké plátky!
 
Chuti a suroviny, se kterými jsme se učili pracovat trošku jinak, než jsme znali, byly tradičně zimní. Růžičková kapusta - pozor, nepřežeňte to s tepelnou úpravou! - je skvělá, když ji povaříte v troše vody s máslem. Paštiku ze zvěřiny můžete podávat v rolce z brusinkové šťávy, agaru a želatiny (udělat takovou rolku chce trochu cviku, ale nemožné to není). Čočku Beluga (prodává se hlavně v obchodech se zdravou výživou) vařte v zeleninovém vývaru a před podáváním smíchejte s kořenovou zeleninou - získá na chuti, ale bude pořád velmi jemná.
 
Tyhle zdánlivě malé triky jsou to, co člověku může v kuchyni náramně pomoci a neformální sdílení zkušeností mezi jednotlivými účastníky kurzu jsou příjemným vedlejším jevem. Nálada na kurzech Czech Chefs a celkové pojetí je super: Učíte se od špičkových odborníků, kteří prošli nejvyhlášenějšími kuchyněmi, ale nikdo na vás nemachruje a můžete se ptát i na zdánlivé banality bez pocitu, že je to blbý. Brzy s Czech Chefs chceme udělat rozhovor, kde budeme vyzvídat víc o tom, jak a proč to dělají a kam směřují. 
 
 
PS: Kdo neviděl náš vánoční tip: Kupte někomu voucher na kurz vaření od Czech Chefs Každý měsíc je jeden kurz, obdarovaný si vybere, co mu bude libo. Stojí necelé 2000, což je proti konkurenci laciné, a je to super. Kontakty a info jsou na jejich facebooku.
Všechny kurzy se konají v Unilever Food Solutions Chefmanship Center.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.