Share |

Tvůrčí Afrika : tep příliš opomenutého světa za dveřmi

Festival afrického divadla a kultury představí tvůrce zabývající se otázkou identity, přistěhovalectví, či zahalování muslimských žen.
Djibril Goudia
Archiv festivalu

S neuvěřitelnou energií a oddaností organizuje dramaturgyně Lucie Němečková už deset let festival africké kultury a divadelního umění „Tvůrčí Afrika“. Prosazení podobné události, spojené s kontinentem, jehož kultura není – například oproti Francii – v Čechách příliš známá, nebylo hned od začátku snadné.

Ale za těch pár let se Lucii podařilo nejen přivézt do Prahy (a posléze i do jiných měst v republice jako Hradec Králové, Brno, Liberec, Plzeň, České Budějovice) nesmírně talentované tvůrce z celé Afriky, ale dokonce i představit ty, kterým v Čechách není lhostejný africký svět.

Letos slaví festival „Tvůrčí Afrika“ desáté výročí. Od 19. do 27. března si budou moct diváci užít jak divadelní představení, výstavy, hudbu, tanec, či čtení příběhů, tak i projekce filmů a přednášky.

Mezi významnými hosty tohoto ročníku bude například Slimane Benaissa, alžírský dramatik, herec a režisér, žijící ve Francii od roku 1993, jehož dílo je ztvárněním boje proti rasismu a sexismu. Maurice Yeka je tanečník, choreograf a učitel afrického současného a tradičního tance, který v rámci festivalu vystoupí s choreografií Identita. Senegalský herec Djibril Goudia představí inscenaci Osud ilegála, což je vzhledem k francouzské i celkové evropské přistěhovatelské politice tématem, s kterým je nutno se zabývat.

Ovšem program celého festivalu je mnohém bohatší. Nalezneme zde například výstavu české fotografky Líby Taylor, či vystoupení pražského seskupení Nsango Malamu s duchovní hudbou Konga a Angoly. Vše najdete na : http://www.afrikaonline.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.