Share |

Tuzex: Všeho je plno, zbejvá se tím přehrabovat

Foto: Létoslav Chromek

Tuzex. Je to dobrej kámoš a dobrej kluk. Ješte aby ne, když miluje kočky a dinosaury. Člověk si s ním užije spoustu legrace, a když zrovna DJjuje, nezahraje vám dramík. Má krásný nohy a nebojí se nosit stejnou barvu laku na nehty jako my, holky! Hrával třeba v Super Tuzex Bros., nadčasových Scissorhands nebo Sunshine. Náš rozhovor se ale ubírá směrem k stále ještě čerstvému projektu. SMRTISLAV.
 
SMRTISLAV (Tuzex, Tomáš Jungvirt, Jakub Zachoval, Michal Mach) natáčí první desku. Podpořit kluky můžete na portálu HITHIT.
 
 
Jak dlouho si nosil SMRTISLAVa v hlavě?
Nápad něco takovýho udělat jsem v hlavě nosil asi dva roky, než jsem se s klukama sešel ve studiu. EP bylo natočený rok dopředu, než se zveřejnila první věc a Smrtislav si tak začal žít svým životem. Zvláštní je, že se to dokázalo tak dlouho dobu udržet v tajnosti. I lidi, který “ví všechno,” to neveděli. (smích)
 
SMRTISLAV právě vybírá na HITHITu na novou desku. Podpořil jsi někdy ty sám něčí hithiťáckej nebo kickstarterovej projekt?
Hm, to je dobrá otázka. Ne, nepodpořil. Chtěl jsem třeba podpořit DVTV, který miluju, ale v tu dobu jsem byl rád, že jsem si mohl vůbec koupit mraženou pizzu. Vlastně jsem nějakej čas byl spíš odpůrce crowdfundingovejch kampaní, ale nakonec jsem teď rád, že tady něco takovýho je.
 
Prozraď nám nějaký detaily k chystaný desce. Navnaď čtenáře a posluchače (současný i budoucí!)
Pochopitelně to bude nejlepší deska, která tady vznikla, takhle se to nějak řiká, ne? (smích) Bude to hodně barevná deska, i když v mým případě jde spíš o odstíny šedi (smích). To myslím tak, že tam budou rychlý věci, ale i pomalejší. 
 
Idea novýho videoklipu? (formát “krátkýho filmu” po vzoru americkejch kapel vás neláká?! Takových pěkných 5-7 minut.) Ve vašem případě by to mohlo docela dost dobře s příběhem fungovat, nemyslíš?
To by se mi moc líbilo. Třeba Black Lights Burns mají takhle vychytaný video k How to Look Naked, ale v tuhle chvíli budu vůbec rád, když se podaří natočit klasickej klip a stihne se vypustit do světa ještě před deskou. Překvapivě se ozvalo celkem hodně lidí, kteří klipy točí s tím, že by rádi pro Smrtislava něco udělali. 
 
SMRTISLAV je na český poměry přece jen pořád vcelku odvážný jméno... Nemyslíš si, že by právě tenhle název mohl zapříčinit, že paní, která sedí v kanclu s nápisem na dveřích “odbor kultury” (a organizuje slavnosti města XY), vybírajíc kapely čistě podle rozpočtu a názvu, se právě pro vás nerozhodne?! Jasně můžeš mi argumentovat větou, že proto, abyste hráli na městských slavnostech ,jste nevznikli. Nicméně jak se chcete protlačit s českou kapelou skrz tu záplavu Kryštofů, Mandrage, Chinaski nebo Divokejch Billů?
No právě. Já myslim, že ten název jasně řiká, že o to tady tak úplně nejde. Je to spíš reakce na celou tu slavnou “štěstíčkovou” scénu u nás. Smrtislav je alternativa pro každýho, kdo toho neupřímnýho má plný kecky stejně jako já. Prostě neni lepší název. V době, kdy si malý holky hrajou s polomrtvýma Barbie Monster High, cpou se u toho Kostíkama od Danone a v rádiu jim k tomu hrajou Killers... Mě spíš překvapuje, že to ještě někoho šokuje. 
 
Už jsme se x krát bavili, že ti vyhovuje víc americkej model kapel, kde frontman hraje prim. Myslíš, že to baví i vaše fanoušky? Je to ze SMRTISLAVa naprosto jasně cítit, jak je to nastavený. 
Netušim, jestli je to baví. To bysme se jich museli zeptat. Já zase nejsem kdovíjak zábavnej frontman a pořád se cítim bez nástroje pod rukama tak nějak nesvůj. Ale zvykám si. Hlavně když nemusim mezi písničkama moc mluvit, a to mi zrovna Michal, kterej bubnuje, často nedopřeje (smích).
 
Vadí ti, že tě lidi přirovnávají k Robertovi K.? Srovnání s ním je vlastně v jistém ohledu lichotka, ne?
Semtam se mě na to někdo zkouší ptát s takovým tím škodolibym výrazem. Mě je to popravdě úplně jedno. Věděl jsem to dlouho dopředu, že mě tohle čeká. Nakonec to nebylo zase tak špatný PR (smích).
 
V současný době vás občas vídáme i na akcích, kam žánrově buď úplně nezapadáte nebo na ně nechodí tolik lidí. Vnímáte to pozivtivně jako ten standardní kapelní proces? "Projít si tím"?
Od vydání EP neutek ještě ani rok, takže Smrtislav je na úplnym začátku. Jsem rád za každýho novýho fanouška, ale za fanynku pochopitelně radši (smích). Nechci aby ze Smrtislava byla jenom další pražská kapela, která pak opustí hlavní město a hraje koncerty pro deset lidí. Láká mě spíš ta poctivá cesta, jak se k tomu dopracovat. Možná je to s tou návštěvností občas trochu demotivující, ale to patří k začátku snad každý kapely.
 
S klucíma jste skvělá parta. Je moc fajn pocit mít kapelu s lidma, který máš rád a máte se jak vzájemně obohacovat. Jak se díváš na kapely, který spolu hrajou, protože nějakým způsobem je ten vlak rozjetej, ale ten lidskej faktor tam až tak moc nefunguje. (dřív nebo pozdějc se to stejně musí projevit i navenek, nemyslíš?)
To se tak prostě v kapelách stává. Mít kapelu je z velký části o tom, že trávíš spoustu času se stejnejma lidma. Do toho všeho by jsi měla bejt ještě třeba tvůrčí. Je škoda, že se z něčeho vytratí nějaká radost z tvoření muziky, teda pokuď nehraješ zrovna v Lunetic. Často jsou v tom ale i jiný věci, který se samotnou hudbou nemají ani nic společnýho.
 
Co takhle nějaký tour Vanessy a SMRTISLAVa?!
Nikdy jsem nechtěl hrát s víc než jednou kapelou na stejný akci, takže ne. Díky.

Tvoje práce mimo Vanessu a SMRTISLAVa - nějaké další projekty?
Žádný další hudební projekty neplánuju a myslím, že dlouho plánovat nebudu. Mám toho v tuhle chvíli až až. Čeká mě sice hraní na basu s jednou kapelou, ale to je v tuhle chvíli, myslím, ještě tajný.
 
Vyrýsovalo se něco skvělýho – Mejlova Sleeping Night!
Sleeping Night má za sebou asi tři nebo čtyří večery hraní. Ještě chvíli potrvá, než to bude fungovat tak, jak Mejla zamejšlí. Je to fajnová příležitost, kdy můžes vidět lidi z různejch kapel, jak si hrajou na DJs (smích).
 
Nemáš pocit, že je teď DJs tolik, že začíná být problém zaplnit klub? 
Obávam se, že to neni problém jenom DJs. Dneska má prostě každej druhej kapelu, je DJ a nebo je třeba fotograf. Taková je prostě doba. Je všeho plno a jediný co zbejvá je se tim všim přehrabovat a hledat kvalitní věci.
 
Hrál si after po Enter Shikari v Brně. Vím, že to není úplně šálek tvého čaje, nicméně to je docela dobrý hrát po kapele jako jsou ES, ne?
Od Enter Shikari mam rád jenom jednu desku, takže nejsem jejich úplně největší fanoušek, ale bylo to super hraní. Dobrý je hrát před kapelou jako je Black Sabbath, ale to se mi asi nepovede (smích).
 
TUZEXŮV vzkaz pro fanoušky:
"Pusťte si k zabíjení rádio! (ale až po tom, co přispějete Smrtislavovi na Hithitu) Díky!"
 
Nejbližší SMRTISLAVí koncerty:
23/10 Plzeňská noc, Plzeň
27/10 Narozeniny Chapeau Rouge, Praha
28/10 Lucerna Music bar, Praha

29/10 Fléda, Brno


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.