Share |

Tomáš Hanák uchystal bizarní cestopis pro televizi. Od neděle bude na ČT1.

foto Tomáš Martinek

Bizarní pouť Tomáše Hanáka stařičkým obytným automobilem napříč jižní Evropou. Premiéra třináctidílného cestopisu Do moře míst od 11. září vždy neděli v 18:10 hod. na Jedničce.
„Jako většina lidí z našich šířek mám rád jih. Teplo, slunce, moře a podobně. Od revoluce směřovala většina mých cest právě na jih. Udělal jsem si tam spoustu známých a zhruba asi před pěti lety začal klíčit jakýsi zárodek, který nakonec vyústil v tenhle třináctidílný seriál Do moře míst. Koupil jsem auto zvané ACAPULCO ročník ´86, nacpal do něj nevěřícího a jen lehce protestujícího Tomáše – no zbytek už znáte,“ říká o vzniku cyklu jeho autor a režisér Miroslav Čapek.
 
Na rozdíl od celé řady jiných cestopisů není průvodce pořadem Tomáš Hanák jenom komentátorem obrazu, ale osobně, na vlastní kůži zažívá běžné cestovní trampoty. Rozpráví s místními i s krajany a bere diváky do míst notoricky známých i absolutně neznámých. Popisuje i bizarní dopravní prostředek cestovatelů „do moře míst“: „Čtyřkolý obytný krasavec s podivným jménem Acapulco, kterého kdosi nazval obludou, už měl něco najeto, když ho režisér Míra Čapek z třetí ruky kupoval – ale hlavně toho hodně najel během natáčení. Rád bych byl konkrétnější, ale ukazatel stavu „uplazených“ kilometrů nefunguje, už ho asi přestalo bavit počítat; mě už taky nebaví počítat roky života.“
 
ČT1 l neděle 11. 9. 2011 l  18:10 l Do moře míst l 1. díl
S Tomášem Hanákem na cestě automobilem z Istanbulu na Gibraltar
Jaké to je stanout na počátku dlouhé pouti s nejistým koncem, zejména je-li tím začátkem dvacetimilionový Istanbul? Jak se v tomto obřím mraveništi zorientovat a co navštívit? V Istanbulu se Tomáš samozřejmě vydá na místa dobře známá, jakým je například Chrám Boží moudrosti – Aya Sofia. Navštíví Modrou mešitu v čase podvečerních modliteb. Projde se i čtvrtí Sultanahmed, která je srdcem starého Istanbulu. Nevynechá ani proslulý Velký bazar, kde jej doprovodí znalkyně místních poměrů, naše krajanka Lucie. S ní navštíví i typickou istanbulskou lokantu – lidovou hospůdku, kde si ověří, že turecká kuchyně je naprosto výtečná. Součástí pochůzek starým městem je mimo jiné i nádraží, kde kdysi končil svou cestu slavný Orient expres. Diváci se s Tomášem vydají také na kouzelnou plavbu Bosporem. Prohlédnou si nádherné dřevěné vilky lemující pobřeží a navštíví i bosporské dvojče, Dardanely. 
 
Do moře míst na webu České televize: www.ceskatelevize.cz/domoremist/
informace o cyklu, přehled dílů, rozhovor s T. Hanákem a M. Čapkem, videoarchiv

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.