Share |

Tiskové prohlášení k Petici za Národní filmový archiv v centru metropole

 
Tiskové prohlášení k Petici za Národní filmový archiv v centru metropole
 
Minulou neděli 12. února 2012 zveřejnila skupina filmařů a vysokoškolských pedagogů (dokumentaristé Helena Třeštíková, Vít Janeček a kameraman Marek Jícha) na internetu petici apelující na zachování sídla Národního filmového archivu v centru Prahy. Během několika desítek hodin petici spontánně podpořilo přes tisíc příznivců této kulturní instituce, kteří nesouhlasí s jejím plánovaným přesunem na okraj Prahy do Nových Butovic.

 

 
Národní filmový archiv se naposledy ocitl v centru a to pozornosti, na sklonku minulého roku, když odvolání dlouholetého ředitele NFA Vladimíra Opěly bývalým ministrem kultury pár týdnů před očekávaným koncem funkčního období vyústilo v řadu protestů z umělecké i akademické obce. Jádrem celé záležitosti byla plánovaná novostavba centralizované budovy této instituce v Nových Butovicích. Odborná veřejnost již řadu let vnímá, že stávající dislokace archivu, který sídlí v řadě pronajatých prostor rozptýlených od zcela nevyhovujícího pronajatého objetu na pražském Žižkově, přes malé kino Ponrepo v centru Prahy až po depozitář v Hradištku pod Medníkem, je neudržitelná. Mnohaleté úsilí ředitele Opěly o sjednocení prostorů do jednoho pražského sídla a jednoho depozitáře mimo Prahu vedlo nakonec k tomu, že filmový archiv sice získal naději na pokračování pod jednou střechou, ale bohužel na periferii kulturního života Prahy. Přitom většina práce této národní kulturní instituce logicky patří do centra města. Národní filmový archiv poskytuje mnoho služeb pro širokou veřejnost: archivní kino, odbornou filmovou knihovnu, badatelnu archivních materiálů, plánuje pořádání výstav aj.
V prosinci proběhl již na podzim vypsaný konkurz na nového ředitele archivu, jehož vítězem se stal bývalý děkan FAMU, ale ještě předtím též dlouholetý vědecký pracovník Národního filmového archivu Michal Bregant. Do funkce byl zvolen na základě projektu, v němž uvedl, že sídlo archivu má být v centru města, nikoliv na vzdáleném okraji.
Současná vláda se aktuálně zabývá myšlenkou zeštíhlování, ne-li rušení ministerstev, jejichž budou i volné budovy. A proto doufáme, že mohou Národnímu filmovému archivu nabídnout nějaký důstojný prostor v centru města. Jelikož na novostavbu archivu jsou již alokovány peníze, jejichž určení nejspíš nepočká, jedna z mála možností je prostě rychle a důrazně žádat zodpovědné představitele státu ale i Magistrátu hlavního města Prahy, aby pro tuto možnost, která umožní dlouhodobý rozvoj nejen této instituce, ale celého segmentu audiovize, něco konkrétního udělali.
Petici za Národní filmový archiv v centru metropole naleznete na webové adrese:
http://www.petice24.com/signatures/petice_za_narodni_filmovy_archiv_v_centru_metropole/
 
 

Text Petice za Národní filmový archiv v centru metropole
Sídlo Národního filmového archivu, jedné z nejvýznamnějších institucí tohoto typu na světě, se nachází v nouzových nebo pronajatých prostorách. Ministerstvo kultury se dlouhé roky snaží vyřešit problém sídla NFA. Výsledkem je problematický projekt na stavbu na okraji Prahy, v Nových Butovicích, který sotva může naplňovat tu část práce archivu, která vyžaduje kontakt s veřejností.

V uplynulých týdnech, po nástupu nového ředitele archivu, dostala snaha o řešení problému sídla archivu novou dynamiku. Ředitel PhDr. Michal Bregant ve své koncepci, s níž byl do své funkce jmenován, upozornil, že sídlo tak významné kulturní instituce jako je NFA, má být v centru Prahy.
 
Národní filmový archiv je strážcem pokladu, jímž jsou kromě rozsáhlých filmových sbírek také písemné archiválie, pozůstalosti významných českých tvůrců a filmových institucí, největší oborová knihovna. Ředitel NFA se zasazuje o to, aby jeho instituce získala sídlo uprostřed města, v kulturním okruhu, kam jsou studenti, odborná veřejnost – ale také diváci archivního kina – zvyklí chodit. Navíc je možné ušetřit veřejné prostředky: rekonstrukce již existující budovy bude i při technologických nárocích lacinější než novostavba. Národní filmový archiv je institucí, která má pro českou kulturu význam srovnatelný třeba s Národním divadlem, Národní knihovnou, Národní galerií. Také proto by se tomuto tématu měly věnovat jak centrální úřady, tak Magistrát hlavního města Prahy.

Vláda ČR v roce 2006 schválila Program péče o národní kulturní poklad a prostředky z tohoto programu jsou určeny k řešení úkolů národních institucí, jako je Národní muzeum nebo Národní knihovna – a také Národní filmový archiv. Na začátku února vláda ČR prodloužila dobu trvání tohoto programu do roku 2017. Nyní je potřeba věnovat získání sídla NFA pozornost i čas, jaké si zaslouží. 

Níže podepsaní se obracejí na ministryni kultury, na vládu České republiky, na Magistrát hlavního města Prahy a další zainteresované orgány, aby podpořily šanci, která se už nebude po mnoho desetiletí opakovat – tedy získání odpovídajícího sídla Národního filmového archivu v centru Prahy, které bude svým umístěním a funkčním uspořádáním dobře sloužit odborné i laické veřejnosti jako moderní kulturní instituce 21. století.
V Praze 12. února 2012

 
Petiční výbor:
Mgr. Vít Janeček, režisér a VŠ pedagog, Praha
prof. MgA. Marek Jícha, kameraman a VŠ pedagog, Praha
doc. MgA. Helena Třeštíková, režisérka a VŠ pedagožka, Praha
 
 
foto emgaw/sxc.hu

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.