Share |

Tip na výstavu: Zářivý krystal (Bohumil Kubišta a české umění 1905 - 2013)

Máte cestu do Ostravy?
Pokud jste milovníci umění, tak si ji kvůli tomu udělejte.
 
Ve všech prostorách zdejšího Domu umění pulsuje až do začátku roku 2015 velkovýstava. Dílo Bohumila Kubišty se tu představuje tak, že si - kromě okouzlení jeho nadáním - s údivem řeknete, jak obrovský vliv měl na českou výtvarnou scénu - a má ho dodnes. Přitom se dožil jen 34 let.
 
Bohumil Kubišta (21. srpna 1884 Vlčkovice u Hradce Králové – 27. listopadu 1918 Praha), byl český malíř, grafik a výtvarný teoretik. Studoval chvíli na Umprum a chvíli na AVU, ale ani na jednom z míst nevydržel a rozjel se radši za uměním do Florencie a do Paříže. Tady se k jeho okouzlení Munchem připojilo přímé setkání s tvorbou Picassa, Braqua a dalších, a Kubišta se vůbec nebál se své okouzlení novými vlivy okamžitě přelít do své palety. Psal nadšené dopisy o nových stylech a na nějakou dobu začal malovat kubisticky. 
 
Dalšími důležitými mezníky v jeho životě bylo seznámení s Janem Zrzavým, jemuž se stal i důvěrníkem, a hrátky s okultismem. I proto se v jeho obrazech najednou objevují biblické výjevy, ovšem v podobě, která by někomu mohla připadat až heretická, i když podle všeho vjerně zachycují mystickou zkušenost autorovu.
U toho ale nezůstal. Neustále potkával nové styly a nové umělce, psal o umění a podílel se na organizaci výstav. Stačil se ještě pokusit vyrovnat s futurismem a na několika obrazech - zejména od Jadranu, kam ho přivedla vojenská služba - zkusil i fauvismus. Těsně po válce bohužel zemřel na španělskou chřipku - tím jasněji vystupuje na povrch, jak mnoho měl talentu, když všechno jeho dílo, které obdivují už sto let umělci nejen čeští, vzniklo v podstatě v rozmezí několika roků.
 
Výstava je pojatá velkoryse a daří se jí ukazovat přímé i klikaté cesty "od Kubišty dál" - tu si všimneme, jak někdo desítky let po něm užil stejné barevné řešení, jinde poznáme jeho vliv při výběru námětu. U současných umělců je vliv zahalenější, ale i tady se dá vystopovat -  a pokud se vám to nepodaří, tak prostě vnímejte třeba několik snivých obrazů Bolfových. Takhle na podzim je to vhodná aktivita.
 
Kurátoři shromáždili desítky obrazů od Kubišty a dalších autorů, jejichž hodnota je prý přes miliardu korun. Některé přijely ze soukromých sbírek, některé z galerií včetně NG. "Ve stálé expozici Veletržního paláce v současné době žádný Kubišta není, kdo ho chce vidět, musí za ním do Ostravy," řekla Helena Musilová z Národní galerie v Praze pro ČT. A my doporučujeme tam opravdu jet.
 
Trvání výstavy: 3. 10. 2014 – 4. 1. 2015
Komentované prohlídky 11. 11., 13. 11., 18. 11., 20. 11., 25. 11., 27. 11., 2. 12., 4. 12., 9. 12., 11. 12., 16. 12. a 18. 12. vždy od 17 hodin.
O sobotách 11. 10., 25. 10., 8. 11., 22. 11., 6. 12. a 3. 1. vždy od 13 hodin.

Místo konání: Dům umění, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Jurečkova 9, 702 00 Ostrava
Vstupné: 100, zlevněné 50.
Pořadatel: Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s Národní galerií
Hlavní kurátor: Karel Srp
Kurátoři: Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě
Gabriela Pelikánová, kurátorka Galerie výtvarného umění v Ostravě
Jan Kudrna, zástupce ředitele Galerie výtvarného umění v Ostravě
Hana Musilová, ředitelka Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze
Zuzana Novotná, vedoucí oddělení kresby ve Sbírce grafiky a kresby Národní galerie v Praze
Architekt výstavy: Tomáš Svoboda
Nakladatel: Arbor Vitae
http://www.gvuo.cz/vystavy_aktualni.htm
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.