Share |

Tip na výstavu: SILENT NIGHT, fotky z metra v NYC

 Newyorské metro přepraví denně v průměru pět milionu cestujících bez ohledu na národnost, barvu pleti, pohlaví, věk, náboženství, oblečení, zaměstnání či příjem.
 
Tenhle podzemní svět v mnohém ztělesňuje New York jako takový, jeho energii a samotnou podstatu. Stanice metra i vagóny jsou relativně strohé, přesto mají svoje kouzlo a nadčasovost. Orientační systém přes veškerou komplikovanost největšího metra na světě, které má 469 stanic, dává smysl. Chvíli to ale trvá, než se zorientujete a dokážete bez zaváhání naplánovat trasu z bodu A do bodu B. Není-li zrovna špička nebo víkendová výluka newyorské metro je ideální dopravní prostředek. Člověk rozhodně nemá pocit, že v podzemí o něco přichází. Pozorovat spolucestující všeho druhu a nasávat atmosféru tohohle mikrokosmu se vyrovná návštěvě MoMA, Empire State Building nebo Sochy Svobody.
 
Newyorské metro fascinovalo a fascinuje řadu fotografů. Jedním z nejznámějších je Walker Evans, který v letech  1938 – 1941 fotil cestující s fotoaparátem ukrytým v kabátě. Jeho fotografie jsou svědectvím doby, zachycují tváře ale i módu a společenské nálady v období ekonomické krize. Dalším je např. Danny Lyon, který se v roce 1966 vrátil do New Yorku z Chicaga a vzal si k srdci radu svojí matky. Ta dvaceti pětiletému synovi řekla: "Jestli se nudíš, dej se do řeči s někým v metru." Jeho série Underground: 1966 ze silvestrovské noci byla poprvé zveřejněna až před dvěma lety ve stanici Atlantic Avenue / Barclays Center. Barvami a melancholií připomíná malby Edvarda Hoppera. 
 
Těmto třem umělcům je věnována výstava Silent Night fotografky Pavlíny Schultz, která je k vidění v Mamacoffee Karlín (Sokolovská 85, Praha) do konce ledna. Jedná se o šest portrétů cestujících na několika trasách newyorského metra během Štědrého večera loňského roku. Autorka, která se narodila v Praze a momentálně žije v Tel Avivu, se věnuje zejména dokumentární a street fotografii. Její blog FromTelAviv.com zachycuje atmosféru tohoto přímořského města a ukazuje Izrael jinak, než jak ho často vnímáme z médií.
/více fotek na fb/
fromtelaviv.com/silent-night/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.