Share |

Tip na výstavu: Eva Eisler v Malostranské galerii

foto: pořadatel akce

Eva Eisler je považována za jednu z předních osobností pohybujících se v oblastech volného umění, uměleckého šperku, nábytku a interiérových doplňků, interiérového a výstavního designu, a rovněž v kurátorské a pedagogické činnosti. Od roku 1987 vyučovala na vysokoškolských institucích jako jsou New York University, Parsons School of Design, NY a v současné době je vedoucí ateliéru K.O.V. na UMPRUM v Praze. Její tvorba je zastoupena ve stálých sbírkách museí a galerií jako jsou Cooper Hewitt Museum, Brooklyn Museum of Art, Museum of Art and Design a Metropolitan Museum of Art v New Yorku, Renwick Gallery of the National Museum of American Art, Washington DC, Museum of Decorative Arts, Montreal, Museum of Fine Arts, Boston a Houston, Pinakothek der Moderne, Munich nebo UPM v Praze.
Maloskalská galerie Josefa Jíry je komorní, ale svým charakterem zcela mimořádný výstavní prostor. Byla otevřena v roce 1992 na Malé Skále, v historické budově Boučkova statku, který je jednou z výjimečných a nejlépe dochovaných památek původní pojizerské roubené architektury. Galerie sídlí v prostorném patře a podstřeší a vystavuje pestrou paletu prací více než stovky známých českých malířů, grafiků, sochařů a sklářů, kteří svá díla venkovské galerii věnovali nebo zapůjčili často z přátelství k Josefu Jírovi, který byl hlavním iniciátorem jejího vzniku. Jsou tu zastoupeny například práce F. Tichého, A. Pelce, J. Baucha, J. Johna, F. Ronovského, F. Hodonského, I.Ouhela a dalších. Samostatnou část představuje stálá přehlídka tvorby Josefa Jíry.
 
Kromě výtvarné sbírky je v galerii otevřena také muzejní vlastivědná expozice Maloskalska. Soubor fotografií a archiválií ilustruje historii, místní veřejný společenský život a svérázný kolorit tohoto oblíbeného letoviska na břehu Jizery, zachycuje původní stavby – hostince, mlýny, statky, které časem vzaly zasvé nebo musely ustoupit místo novým.
 
V přízemí budovy je celoročně otevřena útulná lidová hospůdka U Boučků, která se v letních měsících rozšiřuje do prostorného nádvoří. Galerie je otevřena od května do konce září a v této době pořádá pravidelné výstavy v rámci Maloskalského kulturního léta.

Otevřeno denně kromě pondělí 11-17:00
Výstava potrvá do 26.7.2017


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.