Share |

Tip na výstavu: A 440 Gramofony jako objekt

foto: pořadatel akce

Galerie Kvalitář připravila se spolupráci s rodinnou firmou A 440 výstavu vizuálně osobitých gramofonů. Firmu založili otec a syn Jiráčkovi, kteří se dlouhodobě věnují budování poslechových aparatur. Během této doby tvořily zakázkové gramofony pouze doplňkový sortiment jejich práce. Nyní se na ně rozhodli soustředit mnohem více a gramofony představit pod samostatnou značkou.  Výstavu můžete navštívit do 29.3.2017.
 
Vinylové desky zažívají v současné době renesanci. Nároční posluchači se k nim opět vrací, především pro jejich kvality, které nepřebila ani vlna digitálních formátů. Touha vytvořit dokonalý přístroj pro jejich přehrávání pak Jiráčkovi vedla k finálním produktu. Přehrávač se jim podařilo povýšit na estetický solitér, který by v interiéru fungoval i bez své funkce. Ovšem až ta mu dodává punc nenahraditelnosti. Gramofony z rodinné firmy A 440 v sobě snoubí kvalitní zvuk moderním, výrazným vzhledem.
 
Při vložení desky na otočný talíř se v případě gramofonů 440 Audio nosič neuzavírá pod žádné poklopy, ale nechává na odiv kinetický proces kontaktu jehly a točící se desky. Konstrukce gramofonu je “odhalená”, tedy kostra všech komponentů přístroje je viditelná a zdůrazněná“ popisují tvůrci gramofonů princip, díky kterému může posluchač sledovat, jak se vinylové desky pohybují.
 
Při tvorbě gramofonů sázejí Jiráčkovi na dokonalé řemeslné zpracování a spolupráci s renomovanými odborníky. Gramofon s tělem z taveného skla vznikl například díky kolaboraci s výtvarným sochařem Kryštofem Rybákem.
 
Gramofony z rodinné firmy A440 představují alternativu pro všechny, kteří věří, že jednotlivé složky umění se musí vzájemně doplňovat a obohacovat. Ten nejčistší zvuk v kombinaci s vycizelovaným designem je pak výsledkem, který uspokojí i toho nejnáročnějšího uživatele.

A 440 -  440 herzů je frekvence tónu komorního A, tedy tónu, podle nějž se ladí nástroje. Klasická ladička, tedy dvouramenná ocelová tyčka ohnutá do tvaru písmene U, byla vynalezena až na začátku 18. století. Tento jednoduchý kovový tvar za určitých podmínek vydává stabilní a přesný zvuk, dle kterého bylo možné spolehlivě kalibrovat dobovou hudební normu.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.