Share |

Tip na víkend: Budějovice České, Železné a zlaté

O tom, že „v Českých Budějovicích by chtěl žít každý,“ není díky zprofanované replice třeba vůbec pochybovat. Ale chtěl by tam každý cestovat na jednodenní nebo víkendový výlet? Nemusí, ale mohl by. Jihočeská metropole totiž slaví o víkendu důležité jubileum.
 
 
Oslavy založení města gradují tento víkend
České Budějovice byly založeny v roce 1265 českým panovníkem Přemyslem Otakarem II. „Král železný a zlatý“ nechal vystavět nové město na soutoku řek Vltavy a Malše, aby oslabil lokální moc konkurenčního rodu Vítkovců. Povedlo se mu to náramně a České Budějovice tak letos slaví 750 let od svého založení. Středověk dýchne na město hlavně následující dva dny, kdy oslavy gradují. I když zlí jazykové tvrdí, že vlastně žádné oslavy v průběhu roku pořádně neproběhly, tento víkend by pro fanoušky dávných dob a rytířských tradic mohl stát za to.
 
V pátek je hlavní atrakcí průvod krále Přemysla Otakara II. a jeho družiny, který projede náměstím v devět hodin večer. Víkendové slavnosti zahájí v 19:30 vyhlášení Rytíře roku. Prakticky ihned bude následovat 80minutový koncert „středověké“ kapely Corvus Corax. 
 
Večerní průzkum
Když nepadnete po extatickém tanci vysílením nebo neodtáhnete s králem do bitvy na Moravském poli, vydejte se na průzkum večerních Českých Budějovic. Historické centrum není příliš rozlehlé, prohlídka nezabere moc času, ale pár míst stojí za pozornost. Jestli jste to ještě nestihli, pokochejte se určitě druhým největším čtvercovým náměstím v ČR, které nese právě jméno Přemysla Otakara II. Zájem vzbudí malebné podloubí a radnice s „každohodinovou“ zvonkohrou. Na radnici sídlí také infocentrum otevřené 7 dní v týdnu. Znalci architektury ocení na příjemně osvícené zástavbě prvky baroka, klasicismu, empíru nebo gotiky. Bohužel i na budějovickém náměstí najdeme pár vysloveně ohyzdných kousků. Nevšímejte si jich a zaměřte svou pozornost na Samsonovu kašnu uprostřed. 
Pokud ještě nebudete chtít zapadnout do nějakého baru, zkuste rychlou procházku po osvíceném nábřeží Malše nalevo od radnice. Přes most přes Slepé rameno můžete dojít až na Sokolský ostrov k soutoku Malše s Vltavou. Městský park Stromovka za mostem sice bude lákat k noční prohlídce, ale tu nechte klidně na druhý den. Vraťte se k Slepému rameni, užijte si noční atmosféru poklidné vodní hladiny a vydejte se podél klášterní zdi až k jeho konci. Tam můžete pokračovat v prozkoumávání postranních a hradebních uliček, které spoluvytvářejí jedinečné genius loci centra Českých Budějovic nebo se vydat rovnou zpět k náměstí a prohlédnout si osvětlenou černou věž.
 
Kousek odtud je menší Piaristické náměstí s kostelem Obětování Panny Marie z dob založení města. Také zde přímo sálá neopakovatelně klidný feeling tohoto místa. Pokud ho ovšem neruší občasné bujaré veselí slavících měšťanů. Díky dobrému značení byste se v centru neměli ztratit, ani kdybyste předtím na náměstí překročili mystický bludný kámen. V nejhorším se zeptáte domorodců, zpravidla jsou slušně vychovaní a ochotní.
 
Jako každé větší město, jsou i České Budějovice bohaté na restaurace, hospody, bary a klasické nonstopy. S hudebními kluby je to poněkud „lokálnější“, ale všemocný google vám pomůže najít vcelku jednoduše podnik, který vám bude nejvíce vyhovovat. Nezapomeňte si zajistit včas nocleh a také si vzpomeňte, že sobotní program začíná už v 10 hodin ráno!
 
Železné a zlaté České Budějovice 2015 v sobotu
Páteční program nestíháte? Nevadí, sobotní výlet na jih pro celou rodinu je stále ve hře, rozhodnout se můžete ráno. Celodenní zábava k 750. výročí založení města odstartuje v 10 hodin ráno, kdy právě na Piaristickém náměstí propukne středověký řemeslný trh. Až do večera se těšte na ukázky řezbářských, drátenických, mincařských nebo kovářských prací a výrobků. Útok na bránice podniknou a o zábavu ve středověkém duchu se postarají bubeníci, komedianti, kejklíři, šermíři nebo dobové kurtizány a žhavé tanečnice. Bacha na kata!
 
Akčnější program nabídne Sokolský ostrov u soutoku. V půl druhé začnou amatérské, interaktivní Rytířské soutěže pro přihlášené týmy. Speciální zážitek ovšem slibuje vystoupení profi bojovníků, rytířů ve středověké zbroji. V hodinové nemilosrdné řeži se proti sobě postaví od 16 hodin rod Přemyslovců a Vítkovců. 
 
Po soutěžích pro veřejnost přijde na řadu v 19:30 fireshow skupiny Pa – Li – Tchi. Nezapomeňte  na to, že poslední bus do Prahy odjíždí v 20:40. Přes den, v době mezi jednotlivými vystoupeními, můžete pokračovat v prohlídce centra města, tentokrát za denního světla. Chcete si rozšířit pohled ze 72 metrů vysoké rozhledny a cítíte se na 225 schodů? Hybaj na Černou věž! Dominanta města nabízí jedinečný výhled, který stojí za tu námahu.
 
Dáte si pikador teď, nebo jindy?
Pokud vám to tento víkend nevyjde, můžete navštívit České Budějovice někdy příště. Cesta autem na jih přes Příbram nebo Tábor nezabere více než dvě hodiny. Pokud svěříte své pozadí vlaku nebo autobusu, počítejte přibližně s 2,5hodinovou cestou bez přestupu. Obě budějovická nádraží situovaná hned vedle sebe jsou pouze 10 minut chůze od historického centra. Rychlou prohlídku města zvládnete v klidu během jednoho dne, ještě zbude čas na lahodný Budvárek ve vyhlášené restauraci Masné krámy nedaleko náměstí. Možná trefíte vepřové hody!
 
Jihočeské „Budějce“, jak zní správně hovorové označení města, se také chlubí pro cizince tajemnou kulinářskou specialitou. Odvážíte si objednat u stánku nebo hladových okének s rychlým občerstvením Pikador?
Petr Kozák
 
 
ODKAZY:
 
Kapela Corvus Corax
http://www.corvuscorax.de/
 
Facebook event ŽELEZNÉ A ZLATÉ :
https://www.facebook.com/events/895184537235059/
 
Web:
http://zelezneazlate.cz/
 
Stránky města:
http://www.c-budejovice.cz/
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.