Share |

Tip na Německo: Výstava The Bauhaus #itsalldesign

 
Vitra Design Muzeum v německém Weilu nad Rýnem zve na rozsáhlou výstavu The Bauhaus s podtitulem #itsalldesign, na které podává první ucelený přehled o bauhausovském designu. Návštěvníci mají až do 28. února 2016 možnost zhlédnout vzácné exponáty z oblasti designu, architektury, umění, filmu a fotografie jedné ze světově nejvýznamějších avantgardních škol umění, designu a architektury.  
 
 Výstava, kurátorovaná Jolanthe Kugler zároveň konfrontuje bauhausovský design se současnými tendencemi a tématy v oblasti designu a díly současných designérů, umělců a architektů. 
 Bauhaus #itsalldesign tak ukazuje, že Bauhaus ani v dnešní době neztrácí na významu, ačkoliv se jedná o již legendární kulturní instituci. Z umělců a designérů Bauhausu jsou na výstavě zastoupeni například  Marianne Brandt, Marcel Breuer, Lyonel Feininger, Walter Gropius, Wassily Kandinsky a další známá jména. Výstava nabídne rovněž dílo současných designérů a umělců jako je Adrian Sauer, Enzo Mari, Konstantin Grcic, Hella Jongerius, Alberto Meda a další.  Výstava také odhaluje překvapivé podobnosti mezi ústředními tématy Bauhausu a tématy, o nichž se v oblasti designu v současné době diskutuje. Patří k nim možnosti nových materiálů a výrobních postupů, úloha designéra ve společnosti a výhody mezioborové spolupráce. To vše se odráží i v podtitulu výstavy, která návštěvníky a čtenáře vybízí, aby se podělili o svůj názor na tohle téma. 
Výstava je rozdělená do čtyř tematických částí. Začíná historickým a sociálním kontextem Bauhausu. Druhá část představuje ikonické i méně známé bauhausovské objekty a také jejich původ, který vychází z průsečíku umění, řemesel a průmyslu. Další část výstavy se zabývá prostorem a ukazuje, jak se na definici designu v pojetí Bauhausu podíleli nejrůznější designéři, včetně scénografů, architektů, kteří vymýšleli nejmenší možné bytové jednotky, a umělců, kteří přicházeli s teoriemi barev a prostorovými modely. V tomto ohledu se ukazuje, že Bauhaus byl díky zájmu o rozšíření designu do všech sfér života patrně prvním uměleckým modernistickým „totálním experimentem“. Poslední část výstavy se zaměřuje na vyjadřovací prostředky, které Bauhaus využíval, od typografie až po experimentální filmy a fotografie a také na (v mnoha případech systematicky promyšlené) vytváření mýtů a klišé, jež se s Bauhausem pojí i dnes. 
Výstava nabourává klišé, že bauhausovský design byl především minimalistický, střízlivý a geometrický, a ukazuje, že se designéři z Bauhausu zajímali o sociální souvislosti, experimenty a procesy. Bauhaus prosazoval otevřené pojetí designu, a proto má velký podíl na tom, že dnes najdeme design úplně všude. 
 
Do 28. 2. 2016 
Vitra Design Museum, Weil nad Rýnem, Německo

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.