Share |

Tip na knihu: Dirigenti éteru

foto: nakladatelství Argo

Sean Michaels: Dirigenti éteru (Argo, 2016)
/UKÁZKA Z KNIHY/

 
Lev Sergejevič Těrmen (1896-1993), otec vědeckotechnické revoluce a důkaz turbulentního 20. století. Carský voják, geniální elektronik, miláček Lenina a sovětská vývozní komodita, hrdina, špión, emigrant, jediný vězeň gulagu oceněný Stalinovým řádem, ale především vynálezce prvního bezkontaktního elektrofonického hudebního nástroje Thereminu, který následně inspiruje Roberta Mooga, při vývoji synthezátoru. Jen tento výčet stačí, aby byl čtenář zaujat příběhem jeho života. Ne náhodou se americkou dekádou Těrmenova příběhu nechal před více než deseti lety inspirovat Petr Zelenka a na prknech Dejvického divadla představil úspěšnou divadelní hru. Kniha se na rozdíl od této hry inspiruje delším časovým obdobím Těrmenova života. Setkáváme se nejenom s mladičkou houslistkou Clarou Rockmorovou, ale Těrmen se nám stane i průvodcem po sovětském gulagu.
 
Knihu Dirigenti éteru napsal v roce 2014 kanadský spisovatel, hudební kritik, blogger a žurnalista (mmj. Pitchfork, The Guardian) Sean Michaels (1982), jako svoji románovou prvotinu a obdržel za ni prestižní ocenění Scotiabank Giller Prize. Autor je i uznávaným hudebním publicistou a jeho blog Said the Gramophones, byl v roce 2009 zařazen časopisem Time mezi 25 nejlepších blogů světa.
 
Kniha Dirigenti éteru (originální název Us Conductors)  vyšla v roce 2016 v nakladatelství ARGO, v překladu Kláry Kolínské. Pro zájemce o autentický prožitek doporučujeme pořízení nízkonákladového Tereminu.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.