Share |

Tip na knihu: David Nicholls – Jeden den

Argo

Přátelství je někdy míň než láska, aneb Romeo a Julie naruby.

Emma a Dexter jsou přátelé už dvacet let, poprvé se potkali na střední škole a od té doby se jejich životy více či méně protínají, proplétají či vzdalují. Nicholls bravurním, a přesto nepodbízivým vypravěčským jazykem nabízí čtenáři vždy jeden den jejich života – od jejich naivní puberty, přes peripetie dospívání, až po krizi středního věku.
David Nicholls nejenže zachycuje v horizontu dvou dekád hodnotovou proměnu obou hrdinů, ale na pozadí jejich osudů vykresluje vývoj britské společnosti, politiky i kultury.
Kniha se stala ve Velké Británii velkým hitem, není proto divu, že ji v solidním překladu Dominiky Křesťanové vydalo Argo.
A jedna potěšující zpráva závěrem – už je hotová i filmová adaptace. Režie se ujala Dánka Lone Scherfig (Italština pro začátečníky, Wilbur se chce zabít) a do titulních rolí obsadila čarokrásnou Anne Hathaway a Jima Sturgesse.
Česká premiéra proběhne 6. října, na trailer se podívejte zde (doporučujeme jen těm, kteří knihu již četli, trailer totiž obsahuje spoilery).
  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.