Share |

Tip na knihu: 111 míst v Praze, která musíte vidět

Praha je konečně součástí celosvětově populární edice průvodců
foto: Nakladatelství Paseka

Prodejna štrúdlů i policejní muzeum, kubistická stříška nad barokní sochou Jana Nepomuckého i cyklostezka mezi paneláky, expozice v bývalých nacistických mučírnách stejně jako hospoda uprostřed zahrádkářské kolonie. To jsou místa, která budou nově Prahu reprezentovat ve světě díky neobvyklému průvodci 111 míst v Praze, která musíte vidět. Vychází současně v češtině u nakladatelství Paseka a v němčině u nakladatelství Emons, na jaře 2017 přibude angličtina.
 
Los Angeles, Hongkong, Edinburgh, Nové Dillí, Paříž, Berlín, Barcelona, Tel Aviv, Kapské Město, Istanbul. A nyní i Praha. V prestižní edici netradičních průvodců německého nakladatelství Emons vychází konečně i svazek věnovaný české metropoli. Poukazuje na místa opomíjená běžnými turistickými průvodci a často i rodilými Pražany, ale také představuje město v co největší různorodosti a pestrosti.
 
Stověžatá, zlatá, magická, matka měst, matička, co má drápy. Charakter českého hlavního města se během staletí snažila postihnout celá plejáda přívlastků a přezdívek a jeho krása, slavná i méně slavná historie a neopakovatelný genius loci vždy přitahovaly spoustu lidí. Proto existuje pro materiály pojednávající o Praze speciální termín pragensia, proto byly o Praze popsány tisíce stran papíru, proto se na internetu Prahou zabývá několik kvalitních nadšeneckých blogů a proto městem provádí celá řada průvodců i agentur zaměřených na jeho specifické a konkrétní tváře – od funkcionalistické architektury po místa spojená s korupcí.

Kniha 111 míst v Praze, která musíte vidět je úplně jiná pragensie a úplně jiný typ průvodce. Každému místu je věnována jedna strana a jedna fotografie, text se nebrání nadsázce a humoru, ale zároveň je psaný uceleně, aby každé místo mělo i svůj příběh. A tak je například tip na Branický most (přezdívaný most Inteligence) stylizován jako pohádka.
 
Spoluautory knihy jsou Matěj Černý a Marie Peřinová, kterým se na začátku příprav narodilo dítě, takže pražská místa procházeli i s kočárkem. „Němci nás na začátku testovali, chtěli dodat 60 tipů. Z hlavy jsme jich dali asi 40 až 50, pak jsme se hodně ptali známých a přátel,“ popisuje vznik knihy Matěj Černý. „Museli jsme si dávat pozor, abychom nepodlehli místům, kterými jsme obklopeni, třeba u kterých bydlíme.“
V knize zájemci najdou konkrétní místa, jako jsou Lidová jídelna Těšnov, schránka na houby v Karmelitské ulici, kubistická lampa na Jungmannově náměstí nebo park Klamovka. Pro Prahu jsou v kontextu edice unikátní tipy, které se nevážou s konkrétním místem, ale spíše vystihují atmosféru města – strana je věnovaná českým chlebíčkům, sociálnímu podniku Pragulic nebo cestovní agentuře Corrupt Tour, která provází po místech spojených s lobbisty, předraženými zakázkami a ztracenými miliony z české státní pokladny.
 
Člověk začne být vnímavější, když pracuje na podobné knize,“ říká Černý. „Prožívám teď Prahu úplně jinak, začal jsem se koukat na ulicích i nahoru. Přesně tak by to ideálně měli mít i čtenáři, až se budou procházet přímo s knihou, ale taky v budoucnu, až ji budou mít celou přečtenou.
 
111 míst v Praze, která musíte vidět
Matej Černý, Marie Peřinová
240 stran, 349 korun


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.