Share |

Tip na divadlo: Spielraum Kollektiv: Relax Now!

foto Archa

Hledáme identitu ve změti informací a neustálých změn, kde jsou vzdálenosti zanedbatelné a  cíle čím dál nezřetelnější. Kdo se zastaví prohrál. Nebo je právě to první krok k cíli?
Relax Now! je divadelní pozastavení nad rychlostí, kterou probíháme dnešním světem. O ztrátě schopnosti přirozené mezilidské komunikace. O kvalitě života. O čase.
Divadlo Archa vstupuje do nové sezóny premiérou inscenace Relax Now!, ve které divadelní skupina Spielraum Kollektiv zkoumá, jak se fenomén spěchu odráží a projevuje na našich pohybech a tělech.
Jak ovlivňuje spěch městské džungle naše každodenní jednání a způsob života? Inscenace Relax Now! vznikala v Praze, Berlíně a Londýně. Jsou to tři města, kde tvůrci za poslední dva roky strávili nejvíce času a ve kterých bydlí členové týmu. „Je fascinující pozorovat prostředí, ve kterém se často vyskytujeme, a hledat jeho pravidla. Naše inscenace je pozastavením nad rychlostí, kterou probíháme dnešním světem. A to nemyslím jenom fyzicky. Nejenom že pořád můžeme nebo spíš musíme cestovat -  spěchat z místa A na B - horší je to, co se dennodenně necháme „projíždět“ hlavou,“ říká Linda Straub za Spielraum Kollektiv.

Přípravy a rešerše projektu probíhaly hojně ve veřejných prostorech, například na berlínském nádraží Ostkreuz a pražském Václavském náměstí. V Londýně se místem inspirace stala turistická zóna v okolí Big Benu nebo čtvrť City of London. Z nasbíraného pohybového materiálu z veřejného prostoru skupina vytvořila vlastní výrazový jazyk.

„Chceme vypozorovat, co s námi spěch dělá, a přenést to na scénu. Zajímají nás hlavně ty momenty, ve kterých se lidé přestávají kontrolovat. Vymysleli jsme různé taktiky, jak pozorovat a natáčet lidi pro náš výzkum, aniž by si nás všimli. Ve veřejném prostoru jsou nasazeny všechny naše smysly a základní instinkty. V inscenaci většinou pohybem citujeme situace, které nám připadají výstižné. Pracujeme s projekcí, přinášíme každodenní momenty do divadla a nakládáme je na naše těla“, doplňuje Straub.

Divadlo Archa, Archa.lab a Studio Damúza uvádějí:
Spielraum Kollektiv – Relax Now!
7. a 8. září, 20.00, Divadlo Archa
1. a 2. premiéra

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.