Share |

Tip na čaj na Smíchově: Bílý jeřáb

foto jk

Bílý jeřáb je čajovna zařízená v relativně japonském stylu.

Najdete ji na Štefánikově ulici na pražském Smíchově. V jedné z nejpřeplácanějších částí této třídy působí svou kultivovanou strohostí jako zjevení odjinud - a stojí za vidění, pokud tedy máte rádi čaj (pozor, kávy tu není ani zrnko).

 

Co tu je: Jednoduchý interiér (světlé dřevo, thonetky, pár jednobarevných křesel, květiny bez květů). Klid, žádné rádio, halas ani tartas (pokud nemáte smůlu na hlučné hosty:). Vegetariánská jídla (polévka miso, sójové lusky edamame, pár dalších sympatických jídel včetně veganských a raw). A samozřejmě ty čaje.

Zelené, čené, bílé, oolongy, matcha... vše, co od čajovny můžete chtít. Jsou dobé. Ne tedy úplně laciné: Porce pro jednoho až dva lidi stojí od zhruba 80 korun až po víc než 200, ale tohle není pigi s pořizovací hodnotou nula nula nic, takže je logické, že cena bude vyšší. 

S jedním čajem taky můžete vydržet hodně dlouho - velká část z nabídky jsou čaje vícenálevové. V praxi to znamená, že u vícenálevového dostanete na stůl malý dřevěný tác a na něm skleněný džbáneček s prvním nálevem, konvičku se scezenými lístky a koflíček na pití. Vedle toho vám přistane termoska s horkou vodou, kterou zalijete lístky podruhé, potřetí atd. - automaticky se tak rozumí, že tu můžete dlouze vysedávat, relaxovat, číst si, případně pracovat - wi-fi tu je a šlape nad poměry svižně. Spolu s fajn interiérem a ochotnou, avšak nevtíravou obsluhoutvoří ideální zázemí pro odpočinek i práci nebo jen nějaké neurčité dumání.

 

Resumé? Bílý jeřáb je znamenitou alternativou, pokud si chcete sednout někam do klidu a z jakéhokoli důvodu se usebrat. Tomuhle příjemnému místu držíme palce.

-

Bílý jeřáb

Štefánikova 51, Praha 5

PO - SO: 11 - 22 hod

http://bily-jerab.cz/index.php/cs/

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.