Share |

Tématem pátého ročníku FUTURE GATE jsou ženy ve sci-fi

foto: pořadatel akce

Sci-fi festival v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Šumperku představí novinky žánru a připomene Terminátora 2, Pátý element anebo Sexmisi. Kromě filmů nabídne i bohatý doprovodný interaktivní program. Tématem pátého ročníku jsou ženy ve sci-fi.
 
FUTURE GATE SCI-FI FILM FESTIVAL
Praha 15. – 18. únor 2018, Kino a Galerie Lucerna
Brno 21. – 24. únor 2018, sál Břetislava Bakaly, Hvězdárna a planetárium
Ostrava 2. – 3. března 2018, Minikino
Plzeň 23. – 24. března 2018, Kino Beseda
Šumperk podzim 2018, Kino Oko

 
HOSTÉ
Účast na festivalu potvrdili dva filmový režiséři. Z Polska do Prahy přijede uvést svůj film Muž s magickou krabičkou Bodo Kox. A první českou adaptaci příběhu Stephena Kinga přijede do Prahy a Brna představit Robin Kašpařík.
 
Bodo Kox
režisér a scénárista filmu Muž s magickou krabičkou /Człowiek z magicznym pudełkiem/
Začínal jako nezávislý filmař. Filmem Marco P. a zloději” dobil mnoho festivalů nezávislého filmu. Studoval na filmové škole v Lodži a Wajdově škole ve Varšavě. Za svůj první snímek určený širšímu publiku Dívka ze skříně získal polské filmové ocenění “Orzeł” - objev roku.
Jeho nejnovější film Muž s kouzelnou krabičkou vstoupil do kin v Polsku v říjnu 2017 a byl oceněn jako nejlepší science fiction film na festivalu v Terstu.
 
Robin Kašpařík
režisér a scénárista filmu Jsem brána
Film a jeho historie Robina Kašpaříka fascinují od dětství. V roce 2009 natočil krátký snímek Seance, který byl uveden na světových hororových festivalech včetně hollywoodského Screamfestu. Jako první Čech získal svolení zfilmovat povídku bestsellerového spisovatele Stephena Kinga. Krátký sci-fi horor Jsem brána natočil ve dvou verzích: jednu pro kina a druhou pro technologii fulldome, která umožňuje promítání do kupolí planetárií.

 
TÉMA FESTIVALU
Superženy, bojovnice a vládkyně technologií… Zatímco v přiléhavém oblečku zachraňují galaxii, stávají se pro jedny objektem touhy, pro jiné inspirací a vzorem. Science fiction nikdy nebylo čistě záležitostí mužů, kteří dobývají vesmír a vládnou světům. I ženy hrají ve sci-fi velice významnou roli a stvořily ikony filmového plátna, mezi nimi Ellen Ripleyová, Sarah Connerová, princezna Leia nebo Leeloo. Ženy nezachraňují jen fiktivní světy, ale i ten náš skutečný, a to nejen v každodením životě, ale i na poli vědy a výzkumu nebotřeba se zbraní v ruce. 5. ročník je tak věnován všem ženám, které se zasloužily o pokrok naší civilizace.
 
Téma festivalu rezonuje ve výběru legendárních filmů. Terminátor 2 se Sarah Conner, Pátý element s Leeloo mají silné ženské postavy, které si diváci po celém světě zamilovali. Sexmise je naopak komediální nadsázka k tématu. Ženám je věnován také bohatý doprovodný program, jehož hlavní část proběhne o víkendu 17-18.2. v pražské Galerii Lucerna.
 
DOPROVODNÝ PROGRAM
Doprovodný program festivalu je pestrý a hlavní roli v něm hrají ženy. Festival přináší možnost osobního setkání se čtyřmi významnými autorkami sci-fi: Františkou Vrbenskou, Vilmou Kadlečkovou, Julií Novákovou a Lucií Lukačovičovou. Beseda redktorky Silvie Lauder týdeníku Respekt „S robotem v posteli“ prozkoumá rodící se  dítko erotického půmyslu a robotiky - Sexboty, a pokusí se zodpovědět otázky s tématem spojené: skončí mezilidské vztahy v podobě, jaké je známe, jak se změní sex? Sobotní Slam Poetry představí první dámy této svérázné formy osvobozené poezie. A téma? Žena budoucnosti. Účinkují: Adeladla, Barbora, BioMasha a další.
 
Výstavy
V Lucerně budou ke zhlédnutí i zajímavá futuristická díla studentek Ateliéru produktového designu z pražské UMPRUM - Kateřina Kučerová, Terézie Rapčanová, a Anouk de Vries. Kristýna Císařová  ve svém fotografickém cyklu pracuje s kontrastem všedního života a světa hrdinek science fiction. Samostatná výstava je věnována plejádě žen, které psaly dějiny, od dávnověkých bojovnic po průkopnice na poli vesmírného výzkumu. Umělci Alienjedna, Nova Art a Psy.cho’s Nest připravili přehlídku bytostí z různých koutů vesmíru. Návštěvníky čekají nejen postapokalyptické tváře, ale i robotky, mutantky a éterické podoby představitelek ženského plémě. Za výstavou autorských plakátů známých science fiction filmů stojí Jonáš Ledecký, Martin Pospíšil, Stan Solo, Filip Zvěřina, Jaroslav Vince Pospíšil, Míša Gúčíková a Míša Kellerová. Samostatnou výstavu o českém filmovém mágovi připravilo Muzeum Karla Zemana.

 
Workshopy, přednášky a besedy, hudba
Na festivalu mohou návštěvníci poznat nové technologie, objevit taje chemie, vyzkoušet na vlastní kůži řídit dron a podívat se na svět z výšky jeho očima, užít si s kamarády únikovou hru, navštívit virtuální realitu a nebo si vlastnoručně vyrobit vesmírné svítidlo či se naučit se sofistikovanou stavebnicí LEGO Boost.
 
V době, kdy plní stránky novin zprávy o úspěších SpaceX Elona Muska, je oprávněné si klást otázky: kdy se podívám jako turista do vesmíru, kdy vznikne kolonie na Marsu? Aktuální stav dobývání vesmíru přijdou zhodnotit Dušan Majer (kosmonautix.cz) a Jan Lukačevič z Akademie věd. V Brně bude mluvit Sebastian Uruba z festivalu Gamer Pie o sci-fi hrdinkách počítačových her a bizarnostech v herním průmyslu.
 
Večery v Lucerně budou patřit českým Djkám. Ve čtvrtek se v kavárně můžete těšit na house a elektro klasického střihu od Djky Teresi. V pátek kavárnu rozezní lámané beaty české legendy nejen drum´n´bassové scény Babe LN. Hlavní festivalová party otevře své brány v sobotu v galerii. Agentura New Aliens přivítá hosty v novém vesmíru, kde je středem všeho bytí tělo a ženská energie. Zahrají Djky Kaa Glo a Step By Step za vizuálního  doprovodu VJky AKA 47, který je poctou ikonickým filmovým hrdinkám.
 
Veškerý doprovodný program je přístupný zdarma
Koncert symfonického Pražského filmového orchestru vedený dirigentem Jiřím Koryntou završí letošní festival. Vystoupení nebude jedinečné pouze svým repertoárovým zaměřením. Koncert zpestří živá projekce na plátno, kterou provede VJ duo Adéla Kudlová a Tereza Bartůňková se svým projektem Cycles.
 
Více o festivalu a jeho kompletní program naleznete na www.futuregate.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.