Share |

Telegraficky z Košic: Politická cenzura vs. umění

foto: Vlado Eliáš

Košice 19. 1. získají spolu s Marseille titul Evropské hlavní město kultury pro letošní rok. Na konci roku tam vzbudilo rozruch, že byla odstraněna umělecká instalace, která měla upozornit na blížící se událost.

Členové umělecké skupiny Kassaboys  byli osloveni pořadateli, aby vytvořili  instalaci v rámci festivalu The End, který souvisí s blížícím se startem projektu. Podmínkou bylo vytvoření volného díla, které má vzbudit rozruch, zaujmout a upozornit obyvatele města na blížící se událost.

Instalaci tvořily fiktivní časované bomby, které měly explodovat v den zahájení velkolepého festivalu.

Nálože byly oblepeny titulky z novin, které upozorňovaly na sporné stránky košického projektu, zejména financování a zadávání zakázek s festivalem (ne)souvisejících.

Po pár dnech však zaměstnanci Správy parku instalaci odstaranili, aniž by umělce někdo upozornil, a zároveň odmítli sdělit, na čí popud jednají. Vedení města  zásah popřelo, po několika dnech se ukázalo, že dílo bylo odstraněno na pokyn uměleckého ředitele projektu, bývaleho ředitele Východoslovenské galerie v Košicích, Vladimíra Beskida. Ten se pouze vyjádřil, že postup autorů byl nekorektní.

Představitelé města dílo považují za neetické, vulgární a urážlivé.  Zároveň prý se nejednalo o odstarenění, pouze o překrytí konkrétních jmen, neboť město dostalo několik stížností a jedná se o ochranu dobrého jména.

Mluvčí města Martina Urik-Viktorínová se pro deník Pravda vyjádřila, že zásah byl nevyhnutelný, protože dílo obsahovalo hanlivé výrazy, týkající se některých městských politiků i umělců a ti hrozili podáním tresního oznámení. Navíc, podle ní, když šlo o městské peníze, je i zodpovědnost v rukách města.

Podle členů Kassaboys ale byly použity pouze výrazy, které už vyšly v novinách a peníze na instalaci získali z grantu ministerstva kultury, proto se domnívají, že jde jak o politickou cenzuru, tak o zničení autorského díla.

Co si o tom myslíte vy? Diskutujte TADY.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.