Share |

Tata Bojs natočili 3D videoklip, máme pro vás rozhovor s režisérem

foto: Dušan Tománek

Tata Bojs natočili 3D hudební videoklip k písničce Homo
Demo,
který je vůbec prvním oficiálním hudebním 3D videoklipem na české scéně. Režii klipu zajistil Šimon Šafránek, o kameru se postaral kameraman Zbyněk Kunc.

 Zajímavostí videoklipu je například to, že se natáčel na střeše Nové budovy Národního muzea v Praze nebo že technika určená pro natáčení klipu ve 3Dbyla přivezena z Anglie a podílela se například na vzniku posledního snímku známého režiséra Ridleyho Scotta s názvem Prometheus.

My jsme se zeptali na pár věcí přímo řežiséra:

Jaká jsou specifika natáčení a zpracovávání 3D materiálu?
Natáčí se na dvě kamery. Měli jsme 2x Red Epic v sestavení od Panavisionu, kdy kamery k sobě svírají úhel 90°, světlo se do objektivů láme přes hranol. Na natáčení jsme měli stereographera a technika, kteří srovnávali nastavení kamer a hlídali, jestli 3D funguje správně. Je u toho hodně měření. V postprodukci se obrazy z obou kamer spojí, střih probíhá jako u 2D videa, ale na kontrolním monitoru běží signál ve 3D, takže je možné kontrolovat, jestli hloubka záběru ve střihu funguje a neruší.

Jaké to je na střeše NM?
Já mám závrať z půl metru, ale na té střeše bych vyloženě stál o kancelář. Klidně nějakou unimobuňku. Hlavně aby měla prosklenou stěnu. Východ i západ slunce je odtamtud famózní.

Jak dlouho to celé trvalo?
O konceptu 3D videoklipu jsme s Milanem Caisem začali uvažovat před rokem. Přípravy probíhaly podle toho, jak se realizace blížila, oddalovala, znovu se blížila, znovu se oddalovala Nakonec jsme se jí už ale, zaplaťbůh, nemohli vyhnout. Natáčeli jsme dva dny. Od čtyř od rána do desíti do noci. V dešti i ve slunci.

Co sis z té akce odnesl?
Byl tam ohromnej náboj práce s tím týmem, od kapely po herce, které jsme vybírali přes Facebook, od kameramana a produkce k technikům. A pak taky okouzlení 3D. Chtěli jsme si to vyzkoušet, uvažovat v prostoru, uchopit ho, aniž by byl jenom atrakcí. Z autorského hlediska je 3D a prostor opravdu úplně nová dimenze, navíc obsahuje tajemství: obraz ožívá až s brýlemi. I když od natáčení si prostor uvědomuju mnohem intenzivněji i v běžném životě. Chápu všechny ty staré režiséry, kteří už nechtějí točit jinak. Zároveň si uvědomuju, že jde o autorské nadšení, celé to zatím pořád kulhá v reprodukci: diváckému 3D zážitku v kinech brání spousta problémů, od malicherností jako jsou upatlané brýle, až po nutnost sedět uprostřed. Je potřeba lidem nabídnout obrazovku, která zvládne 3D bez brýlí.

Jaká je tvoje nejoblíbenější písnička TB?
Mě teď pořád baví Homo demo, a to zejména členěním, které v obraze dovoluje zajímavě měnit rytmus.

Na čem děláš teď?
Rád bych zkusil video pro novou dubstepovou pecku od francouzského producenta Sawgooda. Ideově by to mělo navazovat na agresivní mikrorozpočtový klip pro Pelussje. Pro videoklipy má EDM oproti ostatním hudbám tu zvláštnost, že se tam nezpívá. Díky tomu si můžeš dovolit být výtvarnější, symboličtější. Ani tihle evropští producenti přitom nemají žádné velké rozpočty, tím pádem si sami dáváme omezující podmínky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.