Share |

Tanečník roku má vítěze

foto Tomáš Martinek

Nejprestižnější 1 vs.1 street dance battle na našem území, Tanečník roku, už zná svého vítěze pro letošní rok! Přečtěte si reportáž, proklikejte si fotogalerii a koukněte se na video z finále.
Pražský klub SaSaZu byl již potřetí v řadě dějištěm tanečních soubojů těch nejlepších tanečníků, nejen z naší vlasti. Králem pro rok 2011 se po velké bitvě stal Pitkin!
V sobotu 9.dubna se v pražském klubu SaSaZu uskutečnilo finále mezinárodní taneční soutěže talentů ulice, Tanečník roku 2011 – My City, My Stage.  Do finálového večera se probojovalo z preselekcí celkem deset tanečníků a tanečnic – 8 z České republiky, 1 ze Slovenska a 1 ze Srbska. 
Nejprve se ale na pódiu představil finalista první řady Česko Slovenské SuperStar, Ben Cristovao, který zazpíval svou nejnovější píseň Alien Girl. Vystoupil za doprovodu špičkových tanečníků z JAD Dance Company. Po jeho vystoupení následovala krátká dema všech finalistů a show BDS Academy. V jejich vystoupení jsme mohli nalézt prvky hip hopu, poppinu i housu. 
Klání o vítěze prestižní soutěže začalo pěticí battlů v rámci prvního kola. Z nich vzešla pětice přímo postupujících – Ondra, Lady Mel, Elmer, Andy, Pitkin. Tuto pětku následně doplnila Káka, která si vytančila divokou kartu od poroty. Po skončení prvního kola battlů dostaly prostor soutěže o hodnotné ceny a následně i vystoupení hudební skupiny Charlie Straight. Talentovaní muzikanti odehráli na pódiu dvě písně. Druhou z nich předvedli v zremixované podobě za doprovodu těch nejmenších tanečnic z pražské taneční skupiny BDS Academy.
V druhém kole battlů již šlo do tuhého. Porota vybírala trojlístek semifinalistů. V prvním souboji se proti sobě postavili Ondra a Káka. Druhá jmenovaná, členka pražské BDS Academy, která málem nepostoupila ani z 1.kola, si se svým protějškem poradila a stala se tak první jistou semifinalistkou. V battlu číslo dva si to mezi sebou rozdali loňská finalistka, Lady Mel, a předloňský vítěz, Elmer. Ve velice vyrovnaném souboji přiřkla porota výhru Elmerovi a ten se tak mohl začít připravovat na semifinále. Posledním ze série battlů v rámci 2.kola byl bratrovražedný souboj mezi Pitkinem a Andym. Porota měla s určením vítěze opět těžkou práci, nakonec se však rozhodla pro prvně jmenovaného. Posledního, čtvrtého postupujícího, vybrala potota v rámci druhé divoké karty večera. Dostala ji po zásluze finalistka loňského ročníku, slovenská tanečnice Lady Mel. 
Před vyvrcholením battlových soubojů ještě dostaly prostor poslední exhibice celého večera. Parket si tak do parády vzali tanečníci a tanečnice z JAD Dance Company. V rámci jejich vystoupení jsme mohli sledovat opravdovou taneční různorodost. Nejprve se představil Yemi a spol. s vystoupením na hudbu od Kanye Westa (Yemi s touto hvězdou amerického hudebního nebe již delší dobu spolupracuje), svůj sexy tanec předvedla v doprovodu českých tanečnic i tanečnice již zmiňovaného Westa, Shernita Anderson, která byla i členkou poroty. V polovině vystoupení přišla na řadu show ve stylu retro oldschool od choreografky Anety Antošové. Čtvrtý díl byl pak ryze chlapskou záležitostí, když tanečníci pod vedením Filipa Laciny předvedli skvělou show na známý song od Lady Gaga, Alejandro. V poslední části vystoupení jsme se přenesli alespoň duchem do zdevastovaného Japonska, které tanečníci na dálku podpořili svým tancem plným energie a citu. Při záběrech Japonska, zničeného zemětřesením a následnou vlnou tsunami, jistě nikomu v sále nebylo příliš do smíchu.
Choreografii poslední části vystoupení vytvořili brazilští tanečníci Nobru a Filipi.
Po návratu zpět do reality sobotní noci v pražských Holešovicích už na diváky čekala poslední trojice battlů. Hned v tom prvním se proti sobě postavily dvě zbylé tanečnice v soutěži, Lady Mel a Káka. Lady Mel se podařilo využít své divoké karty, se soupeřkou si poradila a postoupila do finále. Jejím soupeřem se stal Pitkin, který v druhém semifinále rozhodl o tom, že Elmer druhý triumf v této soutěži slavit nebude. Ještě před samotným vyvrcholením celé akce byla předána cena za celoživotní přínos tanci, kterou tento rok obdržel pan Hes a stal se tak druhým držitelem této ceny (vloni toto ocenění získal zpěvák a tanečník Jiří Korn). V československém finále se tak proti sobě postavila lektorka slovenské taneční skupiny Hip Hop Fakulta proti lektorovi české taneční skupiny BDS Academy. Slavit nakonec může Česká republika, protože porota přiřkla vítězství Pitkinovi v poměru 4:2! 
 
Za mikrofonem se během celého večera střídala trojice moderátorů – Hanka (MTV), Marek Greger a Fero Bodnár. Hvězdnou porotu, která rozhodla o výsledku celého večera a zvolila Pitkina za tanečního krále letošního roku, tvořili - Dedson (FR), Laci Strike (SK), Filipi Escudine (BRA), Shernita Anderson (USA), Miro Olšavský (SK) a Yemi AD (CZ). 
Video z finálového battlu je zde!
 
   
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.