Share |

Tady volí Trumpa

I kdyby měl rozbít všechno, co máme teď, tak to nebude horší. To je heslo voličů Donalda Trumpa v rezavém pásu Ameriky. Opuštěném, potupeném a hledajícím v Trumpovi poslední záchranu.
 
Řeka Ohio je tady stejně hnědá jako rezavějící továrny na jejích březích. Obloha nahoře je stejně šedivá jako ulice vyprázdněného pustého městečka Mingo Junction. Ghost Town, napadne vás bezděčně. Jenže města duchů znáte z amerického Západu a z dávno zaváté doby zlaté horečky. Nečekali byste, že nově vznikají tady a teď, uprostřed dnešních Spojených států. Vítejte v zemi Donalda Trumpa.
Čerstvě vyhořelý obchod nikdo neopravuje. Není proč, není pro koho. Pošta je většinu dne zavřená, kdysi výstavní budova s kinem Avalon je opuštěná, s překližkami místo oken v přízemí a s komicky marným nápisem For Sale. Parkovacích automatů je zde zbytečně moc, nad jedinou funkční hospodou na celé Main Street osaměle vlaje americká vlajka. Vzhůru do kopce se rozbíhá několik asfaltových cest.
A až tady, vysoko nad řekou, s výhledem na studené, nefunkční tovární komíny, narazíte na první skutečný záblesk života. Trump. Make America Great Again, stojí na transparentu zapíchnutém do trávníku před bílým patrovým dřevěným domkem.
Bělovlasý muž s brýlemi a v baseballové čapce se na verandě domku pohupuje v proutěném křesle a asi se trochu nudí, protože se hned dá sám do řeči. „Novinář z Evropy? A co byste chtěl vědět?“ Otázka zní jednoduše: Proč bude volit Donalda Trumpa?
Jde o dotaz, s nímž si ani velká část Ameriky, novináři z tradičních médií, politologové, analytici, washingtonský establishment i samotná Republikánská strana stále nevědí rady. Okolní svět to pak vesměs už vůbec nechápe. Proč by Američané – a to přinejmenším tolik z nich, že to Trumpovi stačilo nejen na suverénní zisk republikánské nominace, ale i na nevyzpytatelný a do poslední chvíle otevřený souboj s demokratkou Hillary Clinton – chtěli dát důvěru člověku, který působí jako nebezpečná, neřízená střela?
Jenže tady na horním toku řeky Ohio, na pomezí Ohia, Pensylvánie a Západní Virginie, už nejde o důvěru.
 
Celý článek si přečtete v časopise Newsweek.
Autor: Daniel Anýž
 
 

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.