Share |

Sziget festival: Skin přebila démony

foto: David Peltán

Všudypřítomný prach se stal poznávacím znamením výborného prvního dne festivalu. Proti vedru pomáhali tentokrát hlavně výborné koncerty, ve kterých dominovali výborní Skunk Anansie a Nick Cave & The Bad Seeds.
 
Hlavní pódium je středobodem každého festivalu, ale na Szigetu tomu u řady fanoušků není. Výběr široký a nabídka téměř neomezená, takže často se to hlavní odehrávalo jinde, než možná plánovali pořadatelé. Hlavně to pocítili Die Artze, kteří hráli v podstatě jen pro své německé fanoušky. To Skin se Skunk Anansie a Nick Cave a jeho parta byli jiná káva. A překvapivě Skin se svým živočišným projevem udržela na rozpáleném place větší publikum, než démonická parta The Bad Seeds  uhrančivým Nickem.
 
Ale popořadě. Hlavní Pop Rock Main stage otevřel už ve 4 hodiny britský zpěvák Alex Clare. Rozpálená země a čtyřiceti stupňové vedro, doprovázelo spíše v pomalejší  tempo začátku koncertu. Alex Clare nám tak dal nahlédnout do jeho soulové duše. Ve druhé polovině začal přidávat beaty i rychlost a ukázal nám svoji taneční stránku.
 
Alexe Clara na hlavní Pop Rock Main stage vystřídali Skunk Anannsie. Skin zářila ve zlatém kostýmu  a zcela si podmanila početný dav, který na ně dorazil. A to doslova. Skin opět zopakovala svůj oblíbený kousek a několikrát chodila přímo po lidech nebo se nechala unášet na vlně crowdsurfingu.   Koncert měl výborné tempo, které diktovaly mimo jiné i červené struny basáka.
 
Chase and Status hráli v kompletním složení v Party arena stanu a to byla škoda. Bylo kolem 8 hodiny a venkovní teplota dosud neklesla pod třicet stupňů. Ve stanu bylo stupňů asi padesát a k tomu tak osmdesáti procentní vlhkost a party stan pro desetisíce lidí byl zcela zaplněn. Chase and Status si status nejlepší taneční kapely opravdu zaslouží. Výborná show dokázala strhnout fanoušky i v tom skleníkovém pekle. Zahráli průřez kompletní diskografií a sázeli jeden hit za druhým, kterých mají podle reakcí publika opravdu hodně. Blind Faith zpíval sborově celý stan, plný totálně zpocených těl.
 
První oficiální headliner festivalu Nick Cave & The Bad Seeds měli daleko příjemněji, než předchozí kapely a jako by začínající noc probouzela démony v kapele. Hned druhá skladba na playlistu  z aktuálního alba Push The Sky Away ukázala, že I Bad Seeds umí být temní téměř jak Grinderman. Nick byl sugestivní a neváhal sáhnout i po starších věcech např. z alba Murder Ballads. Výtečné zakončení prvního dne na hlavním pódiu.
 
Ale večer party rozhodně nekončila. Po temném Nicku Cavovi jsme se vydali na o poznání křehčí Bat for Lashes. Jeden z vrcholů noci vyvolal nadšení, které už nedokázal nikdo překonat.
 
Čtvrtek mají být největší horka a zároveň vystoupit Biffy Clyro, Regina Spektor, Ska-P, Dizee Rascal. Rozhodně to bude chtít dobré chlazení.
 
Nonstop týden plný zábavy se koná od 5. do 12. srpna v Budapešti.
 
www.szigetfestival.cz
http://www.facebook.com/SzigetCZ


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.