Share |

Sziget festival: Na Szigetu se vyučoval pop metal

foto: David Peltán

Biffy Clyro, headliner druhého dne Sziget festivalu, dostáli své pověsti skvělé koncertní kapely. Stejně tak skvělé koncerty předvedli Ska - P či Bad Religion.Přesto tento den byl spíše odpočinkový. Polovina festivalu, pokud počítáte i dva zahřívacídny, se vypařila jako poslední zbytky vody v čtyřicítkovém vedru. S tím se vypařil celofestivalovým návštěvníkům i nespoutaný entuziasmus. Každý začal vážit kroky a vzdálenosti se prodloužili. Hvězdy festivalu si ale stěžovat na nezájem rozhodně nemohli.
 
Nejvíce horko sužovalo koncert Reginy Spektor, kdy se před pódium trousili diváci ze stínu, kterého je na Szigetu díky množství stromů dost, jen velmi pomalu. To druhý v pořadí na hlavní Pop and Rock, britský rapper Dizzie Rascal, kterému sekundovali ještě dva parťáci, už měl plochu pod pódiem zaplněnou zcela a stejně tak energičtí aktivisti Ska-P, kteří zahráli koncert, tak jak ho známe z vystoupení i u nás, s velkým divadlem a nasazením.
 
„Až na dřeň“, tak by se dal popsat koncert americké post hardcore skupiny Biffy Clyro, která uzavírala hlavní stage.  Pop metal, je asi nejlepší vyjádření, pro střídání tvrdých částí s lyrickými  a u Biffy Clyro tak typické. Koncertu nechybělo nic, možná jen citelnější oddělení zvuku nástrojů, ale vzhledem k náladě kapely, která dávala maximum a vizuálním efektům, kdy nechyběly ani ohně, létající konfety a perfektní projekce, to vůbec nevadilo. Když zazněl hit Many of horror, šel již celý dav kapele na ruku a Biffy Clyro ukázalo, proč patří k jedné z nejlepších live kapel současnosti.
 
Půl hodiny před půlnocí rozezněla k prasknutí  narvaný A38 stan jedna z nejlegendárnějších punkových kapel  na světě Bad Religion. Čistá dávka amerického protipolitického punku rozjela pogo všude, kam perfektní zvuk dolehl. Zpěvák Greg Graffin, který příští rok oslaví padesátku, měl hlas plný energie pětadvacetiletého punkáče odhodlaného bojovat se systémem. Když hned po sobě následovaly písně Punk Rock Song a American Jesus, vřelo to ve stanu jako v kotli se segedinem. Včerejší koncert byl jen dalším důkazem, že Bad Religion ze své hudby ani po třiceti čtyřech letech hraní nehodlají slevit ani cent.
 
I Slovensko má na festivalu své kapely a jednou z nich je Jerguš Oravec Trio. Jerguš i přes své mládí ovládá svoji kytaru dokonale a nebojí se to předvést. Bluesrock v mladém provedení. O tomto mladíkovi ještě uslyšíme.  No a pak už nezbylo než jít nabrat nové síly do chilloutového koutku v Chill Garden. Bude to potřeba, pátek hrají Blur, Calexico, Dri the River a spousta dalších.
    
Nonstop týden plný zábavy se koná od 5. do 12. srpna v Budapešti.
 
www.szigetfestival.cz
http://www.facebook.com/SzigetCZ.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.